Slovenija

Rešitve za Marifarm še ni

STA/R.S.
12. 4. 2013, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniki MO Maribor so se danes sestali z odgovornimi v NKBM, s katerimi želijo skleniti dogovor o reševanju trenutno likvidnostno oteženega položaja občinskega farmacevtskega podjetja Marifarm.

thinkstock

Dokončnega dogovora o morebitnem reprogramu dolgov danes ni bilo, zato je usoda podjetja še vedno negotova.
Kot so za STA po sestanku pojasnili v NKBM, so bile današnje glavne teme med vodstvom družbe Marifarm in predstavniki NKBM predstavitev stanja in poslovnih načrtov družbe ter predlogi za reševanje finančnih razmer v podjetju.
Na osnovi sestanka in drugih podatkov bo banka sprejela odločitve o ustrezni finančni rešitvi, ki naj bi prispevala k stabilnemu poslovanju in nadaljnjem razvoju družbe, so danes še sporočili iz druge največje državne banke.
Po neuradnih informacijah na današnjem sestanku aktualne direktorice Marifarma Brigite Brumen ni bilo, vse več pa je tudi napovedi, da bodo morebitne rešitve družbe terjale tudi spremembe na čelu podjetja, kjer je zdaj po mnenju nove mestne oblasti preveč politike.
Sicer pa so se ta teden v Miklavžu srečali tudi župani občin Maribor, Rače-Fram, Hoče-Slivnica, Duplek, Miklavž in Starše, ki so govorili o nadaljnjih korakih za prenos sorazmernih lastniških deležev Lekarn Maribor iz mariborske na preostale občine. Konstituirali so svet soustanoviteljev javnega zavoda, hkrati pa so se dogovorili, da v mesecu dni imenujejo nove člane sveta zavoda.
Mestna občina Maribor je pred časom z novim odlokom o ustanovitvi javnega zavoda Mariborske lekarne lastništvo njenih hčerinskih družb prenesla neposredno nase in na okoliške občine. Največji delež pripade Mestni občini Maribor (83,35 odstotka), sledijo občine Hoče-Slivnica (5,48), Rače-Fram (3,55), Miklavž na Dravskem polju (3,01), Duplek (2,68) in Starše (1,93).
Marifarm sicer pestijo hude finančne težave, zato bi bila za njegovo rešitev nujna dokapitalizacija. Največja težava je velika kreditna zadolženost podjetja iz preteklih let zaradi gradnje tovarne, ki je stala skoraj 40 milijonov evrov.