Slovenija

Gradnje družine Vitoslava Türka preiskujejo tudi policisti

STA / S.R.
4. 4. 2013, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Koprski policisti že preučujejo navedbe, ki se nanašajo na domnevne nepravilnosti pri gradnji nepremičnin na kmetijskem zemljišču v Seči, ki naj bi bile v lasti družine vodje Elesa Vitoslava Türka in družbe Virtus.

Mediaspeed
Vitoslav Türk, nekdanji direktor Eles-a in brat predsednika Republike, Danila Türka.

V primeru podanih razlogov bodo ukrepali skladno z zakonskimi pooblastili, so pojasnili na koprski policijski upravi.

Policisti bodo ukrepali, če bodo podani razlogi za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj, so za STA še pojasnili na Policijski upravi Koper. Vitoslav Türk, sicer začasni vodja Elektra Slovenije (Eles), je javno že zavrnil očitke, da je objekt v Seči črna gradnja. "Nisem graditelj črne gradnje in nisem lastnik nobenega objekta na lokaciji, o kateri me sprašujete," je poudaril.

Po poročanju TV Slovenija pa Türkova hiša v Seči stoji na kmetijskem zemljišču in je črna gradnja. Na kmetijskem zemljišču je 380 kvadratnih metrov velika vila v lasti ljubljanskega podjetja Virtus, ki ga obvladujeta sinova Vitoslava Türka, ter tudi hiša zakoncev Türk, obe nepremičnini pa sta po poročanju televizije črni gradnji.

Na zemljišču je pred desetletjem in več stal steklenjak, nato pa je prejšnja lastnica zaprosila za gradnjo sušilnice sadja. Načelnik uprave enote Piran Ivan Seljak je za TV Slovenija povedal, da je bilo leta 2002 izdano gradbeno dovoljenje za gospodarsko poslopje. Drugih zahtev za poseg na teh parcelah pa ni bilo vloženih.

Na teh zemljiščih bi smel torej stati le gospodarski objekt, pa še ta skoraj 100 kvadratnih metrov manjši, je še poročala televizija.

Časnik Dnevnik pa je v sredo razkril nove podrobnosti glede domnevne črne gradnje in njenega financiranja. Podjetje Virtus, ki je obe parceli po podatkih iz zemljiške knjige kupilo februarja 2002, je po poročanju časnika le nekaj mesecev pred tem sodelovalo tudi v Elesovih poslih s preprodajo električne energije.

Virtus, ki ga je Toni Türk ustanovil marca 2001, le dva meseca po tistem, ko je Eles prvič moral zapustiti Vitoslav Türk, je v drugi polovici omenjenega leta poslovno sodeloval z družbo Gorenje GTI.

Ta se je v tem obdobju ukvarjala s trgovanjem z električno energijo, ki jo je uvažala iz Bosne in Hercegovine ter jo preprodajala tudi ameriški korporaciji Enron, od katere jo je odkupoval Eles in nato po domnevno nižjih cenah preprodajal v Italijo, še poroča Dnevnik.