Slovenija

Slovenija ne potrebuje mednarodne pomoči

STA / S.R.
2. 4. 2013, 18.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki bo mandat sicer nastopil šele julija, je prepričan, da Slovenija ne potrebuje mednarodne pomoči pri reševanju trenutne bančno-finančne krize.

Bloomberg

"Ukrepi, ki jih je pripravila prejšnja vlada in s katerimi nadaljuje sedanja vlada, pa so zagotovilo, da za pomoč ne bo potrebno zaprositi," je poudaril.

Kot je pojasnil po sprejemu pri predsedniku republike Borutu Pahorju v Ljubljani, sami namreč "vemo, da moramo sanirati bančni sistem, uravnotežiti javno porabo in nadaljevati z reformami, ki bodo pomagale zagnati gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest".

Ključno pa je po njegovi oceni učinkovito delovanje bančnega sistema, brez katerega ne moremo pričakovati gospodarskega okrevanja.

"Mislim, da je kriza priložnost, da prenehamo s slabimi praksami pri upravljanju državnega premoženja in lastninskimi procesi, ki jih lahko razumemo kot možne vzroke trenutne bančno-finančne krize," je poudaril.

Po njegovih besedah moramo hkrati razumeti, da se kriza ni zgodila le nam, temveč je prizadela tudi nam podobna gospodarstva po svetu.

"Razlika je zgolj v tem, da so se drugod morebiti bolj spretno lotili reševanja krize in zato sem prepričan, da jo lahko rešimo tudi v Sloveniji," je izpostavil Jazbec in dodal: "Ostaja pa ključno vprašanje, kaj bomo delali potem, ko krize ne bo več".

Jazbec se je sicer zahvalil predsedniku Pahorju, da ga je predlagal za guvernerja centralne banke, in poslancem za podporo in izkazano zaupanje. "Trudil se bom po svojih močeh, da bo Banka Slovenije še naprej spoštovana institucija slovenskega finančnega sistema ter zaupanja vreden sogovornik v mednarodnih finančnih krogih," je dejal.

Ker mandat na čelu Banke Slovenije nastopi šele julija, se bo Jazbec, kot je napovedal, do takrat vzdržal vseh komentarjev.

Državni zbor je danes s 77 glasovi za in sedmimi proti podprl Jazbeca za novega guvernerja Banke Slovenije. Jazbec si je med poslanci prislužil veliko pohval na račun strokovnosti in izkušenj, podporo so mu odpovedali le v SD. Na čelu centralne banke bo zamenjal Marka Kranjca, ki mu mandat poteče sredi julija.