Slovenija

Samo Omerzel nasledil Maherja

STA / S.R.
2. 4. 2013, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

DZ je danes z 49 glasovi za in 29 proti imenoval Sama Omerzela za novega ministra za infrastrukturo in prostor.

Državljanska lista
Samo Omerzel je novi minister za infrastrukturo.

Na tem mestu bo nasledil Igorja Maherja, ki je odstopil zaradi dvomov glede njegove nepremičnine v Seči. Omerzel je po zaprisegi obljubil, da bo trdo delal in da bo sprejemal preudarne odločitve.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je poudarila, da je ministrstvo za infrastrukturo in prostor v tem trenutku eden pomembnejših resorjev, za Pozitivno Slovenijo (PS), iz katere prihaja premierka, morda najpomembnejši. Spomnila je, da so v času prejšnje vlade Janeza Janše opozarjali, da so infrastrukturni projekti tisto, kar lahko pomaga pri doseganju gospodarske rasti in ustvarjanju novih delovnih mest.

"To je vse, čeprav se je veliko špekuliralo, zakaj je za PS ta resor tako pomemben," je dejala. Spomnila je, da je Maher z odstopom s položaja ministra razbremenil vlado, hkrati pa je odprl Pandorino skrinjico težav, ki jih bo moral rešiti nov minister. Omerzel je danes uspešen podjetnik, mednarodno poznan inovator in občasni predavatelj, zato je Bratuškova na podlagi njegovega dosedanjega dela ocenila, da je primeren kandidat za novega ministra.

Poslanske skupine niso v celoti predstavile svojih stališč glede podpore Omerzelu. Podporo so mu izrazili v poslanski skupini PS. Njihova poslanka Renata Brunskole je dejala, da v njem vidijo pravega kandidata za današnje čase, ko je potrebna povezava gospodarstva oz. sodelovanje med vsemi resorji. V PS si želijo, da bi tudi na položaju ministra deloval tako učinkovito, uspešno in inovativno kot doslej.

V SDS in SLS Omerzela niso podprli, saj so pričakovali več konkretnih rešitev. Ljubo Žnidar iz SDS je dejal, da Omerzel na današnji predstavitvi na matičnem odboru ni ustvaril zaupanja, da je primeren kandidat za novega infrastrukturnega ministra. "Zadovoljen pa sem bil z odgovorom, da bo kandidat izpolnil obljubo iz koalicijskega zapisa, da bo znižal ceno električne energije s 1. julijem za deset odstotkov. Tega bomo veseli vsi državljani," je dejal.

Janez Ribič iz SLS je spomnil, da v njegovi stranki nove vlade niso podprli iz več razlogov. "Naj ponovno navedem samo ključnega med njimi. Kratka in nedorečena koalicijska pogodba obljublja v roku enega leta rešitev vseh problemov te države, pri čemer pa manjkajo odgovori na bistvena vprašanja - na kakšen način, s katerimi ukrepi in, najbolj pomembno, s katerimi viri financiranja," je dejal.

Omerzel, 39-letni univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, je na zaslišanju pred matičnim odborom med ključnimi področji izpostavil energetiko in infrastrukturne projekte, privabljanje vlagateljev in umeščanje v prostor.

Glede energetike meni, da bi bilo potrebno boljše sodelovanje med obema stebroma, da je treba dokončati šesti blok Termoelektrarne Šoštanj ter postaviti hidroelektrarne na spodnji in srednji Savi, glede drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško pa razmisliti o obsegu investicije in zagotovitvi virov.

Po njegovem je treba zagnati infrastrukturne projekte, pri čemer je glede na omejena sredstva treba postaviti prioritete. Napovedal je spremembe pri umeščanju v prostor, med drugim glede pridobivanja gradbenih dovoljenj.

Novi minister meni, da je povezovanje Luke Koper in Slovenskih železnic ključno za obe družbi. Postaviti bi bilo treba nov model delovanja Družbe za avtoceste v RS, saj je sedanji dolgoročno nevzdržen, pri čemer je treba razmišljati tudi o strateških partnerjih, je dejal.