Jazbec si je med poslanci prislužil veliko pohval na račun strokovnosti in izkušenj, podporo so mu odpovedali le v SD. Na čelu centralne banke bo zamenjal Marka Kranjca, ki mu mandat poteče sredi julija.

Jazbeca je za prvega moža osrednje denarne ustanove v Sloveniji predlagal predsednik republike Borut Pahor.

Generalna sekretarka Urada predsednika RS Nataša Kovač je v današnji dodatni obrazložitvi Pahorjevega predloga spomnila, da je Jazbec napovedal nove prijeme. Široka politična podpora, ki si jo je prislužil, bo po njenih besedah omogočila nemoteno in uspešno delovanje Banke Slovenije ter zaupanje v njeno poslanstvo pri sanaciji slovenskega bančnega sistema in v njeno delovanje v okviru Evropske centralne banke (ECB).

V poznejši predstavitvi poslanskih stališč je bilo mogoče slišati predvsem pohvale Jazbečevi strokovnosti in izkušnjam.

Jože Tanko (SDS) je ob tem izrazil upanje, da bo novi guverner storil vse, da se banke očisti slabih terjatev, da bo podpiral projekt slabe banke in kadrovsko prečiščenje bančnega sistema ter da bo povrnil zaupanje v funkcije, zaradi katerih ta obstaja. Poleg tega v SDS po njegovih besedah pričakujejo odkritje tistih, ki so s slabim ali nezakonitim delom povzročili današnje težave v tem sektorju.

Četudi menijo, da si Jazbec zasluži priložnost, pa so mu v SD glasove podpore odrekli. Kot je pojasnil Matevž Frangež, so sicer našli stične točke, ne pa tudi skupnega pogleda na pot gospodarskega okrevanja, kapitalske zahteve bank, reševanje prezadolženih podjetij, sanacijo bank, slabo banko in tako naprej. Tudi sicer odgovorov na nekatera svoja vprašanja niso prejeli, je dejal.

Katarina Hočevar (DL) je medtem izpostavila, da bo Jazbec prinesel nov, svež pristop. V DL upajo, da bo Banka Slovenije pod njegovim vodstvom uspešno sodelovala v sanaciji bančnega sistema, pozneje pa uspešno opravljala poslanstvo nadzora nad stabilnostjo finančnega sistema. Želijo si tudi njene reorganizacije, saj je v zadnjih letih, kljub temu da je denarno politiko v veliki meri prevzela ECB, povečala število zaposlenih.

V SLS po besedah Mihaela Prevca od Jazbeca pričakujejo, da bo opozarjal na napačne ekonomske odločitve, in to ne glede na to, kdo bo vodil vlado. Veseli jih sicer, da se njegov pogled na sanacijo bančnega sistema ne razlikuje bistveno od pogleda bivše koalicije.

Franc Jurša (DeSUS) pa je pohvalil sposobnost Kranjčevega naslednika za preprosto razlago kompleksnih vprašanj. Pomembno je, da je neobremenjen s težavami tranzicije, je dodal. Pozdravil je še dejstvo, da bo zamenjava na čelu centralne banke pravočasna, saj bo to pomembno sporočilo mednarodni skupnosti, da smo sposobni svoje probleme na področju bančništva reševati sami.

NSi je medtem Jazbec prepričal z enostavnimi konkretnimi rešitvami in obljubo, da si bo prizadeval te načrte uresničiti, je povedal Matej Tonin. Kot je opozoril, Sloveniji zmanjkuje časa.

Jani Möderndorfer (PS) pa je ob pohvali Jazbeca izrazil zadovoljstvo, da je prejel tako visoko podporo. Kot je dejal, upa, da je pred nami obdobje, ko se kandidatov ne bo več delilo ne leve in desne, temveč se bo upoštevalo njihovo strokovnost.

Jazbec je višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu in izredni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, v preteklosti pa je že bil član sveta Banke Slovenije.

V igri za guvernerja je bil že pred šestimi leti, a ga takratni predsednik Janez Drnovšek na koncu ni predlagal. Imenovanje guvernerja so sicer leta 2007 spremljali številni zapleti. Poslanci so namreč zavrnili dve Drnovškovi izbiri - dotedanjega guvernerja Mitjo Gasparija in viceguvernerja Andreja Ranta. V tretje so nato imenovali Kranjca.