Slovenija

Vodostaji upadajo, ponekod voda vdira v kleti

STA / S.R.
2. 4. 2013, 12.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Današnje padavine po Sloveniji bodo predvidoma bolj šibke, največ jih bo na vzhodu države, kjer pa imajo zaradi visoke ravni podtalnice v Pomurju in Podravju ponekod večje težave z vdiranjem vode v kletne prostore objektov.

Dolenjski list

Reke po državi trenutno upadajo, na območju vsakoletnih poplav poplavljata Ljubljanica in Krka. Današnji dan je pod vplivom ciklonskega območja, zato se po Sloveniji pojavljajo padavine, po nižinah deloma dež, deloma sneg. Več padavin bo predvidoma padlo v vzhodni Sloveniji, kjer bo lahko občasno vsaj rahlo deževalo ali snežilo še večji del noči, je za STA povedal meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

Padavine bodo v sredo zjutraj v glavnem povsod ponehale, nato pa bo po pričakovanjih meteorologov nova vremenska motnja Slovenijo zajela v petek, ko količina padavin predvidoma ne bo zaskrbljujoče velika. Kot zdaj kaže, bo deževen samo petek, potem pa morda od sobote naprej sledi nekaj zaporednih suhih dni. Kot pravi Gregorčič, bo v nedeljo, ponedeljek in torek po vsej verjetnosti celo posijalo sonce.

Trenutno reke po vsej državi upadajo, glede na pričakovano šibke današnje padavine večjih porastov rek ne pričakujejo, je STA dejala dežurna hidrologinja na Arsu Maja Jeromel. Predvsem na vzhodu Slovenije lahko pride do manjših porastov rek, a ne bo prišlo do razlivanj.

Je pa težava s podtalnico predvsem na severovzhodu države, saj je ta tam še zmeraj visoka in tudi v prihodnjih dneh bo podobno, pravi hidrologinja. Trenutno namreč ni rastja, ki bi pobiralo vodo, tako da lahko že manjše količine padavin povzročijo hitre poraste rek in podtalnice.

Trenutno na območjih vsakoletnih poplav poplavljata Ljubljanica in Krka, prav tako so poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega Krasa, poplavljeno je Ljubljansko barje, zaradi visoke podtalne vode, ki nima kam odtekati, pa so poplavljena nekatera območja Pomurja in Podravja.

Arso je zato danes tudi izdal opozorilo, da so na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno prisotna poplavljanja podzemnih voda.

Po napovedih meteorologov bo današnji dan najbolj hladen v primerjavi s prihodnjimi dnevi tega tedna. Danes bodo temperature skoraj po celotni Sloveniji, razen na Obali, ostale pod petimi stopinjami Celzija, v naslednjih dneh pa bo postopno nekoliko topleje, večinoma čez dan med 5 in 10 stopinj, kar je še vedno prehladno za ta letni čas. Kot je še dejal Gregorčič, lahko bolj občutno otoplitev, kot kaže, pričakujemo v dneh po 10. aprilu.