Slovenija

Pred vrati je Zasavska salamijada

Boštjan Grošelj / A.M.
2. 4. 2013, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Konec tedna se bo v Gostišču pri Vidrgarju v Vidrgi zgodila že 15. Zasavska salamijada.

Mojmir Maček
V petek 5. aprila bo v Gostišču pri Vidrgarju v Vidrgi 15. Zasavska salamijada.
Pobudo za salamijado je dal Mojmir Maček, takrat urednik časopisa Zasavc, sicer pa vse od začetka tudi predsednik ocenjevalne komisije. Tako je 1. aprila 1999 luč sveta ugledala prva izvedba Zasavčeve salamijade. Kot je razbrati iz imena, je bil njen organizator časopis Zasavc, ki se je po 13 letih umaknil, zato je bilo treba najti novega partnerja. Salamarji in ljudje, ki so vse od začetka del zasavske salamijade, namreč želijo nadaljevati tradicijo ocenjevanja in družnega preizkušanja plemenitih dobrot.

Zasavsko salamijado bo organiziralo Turistično društvo Mlinše, ki se je letos vključilo kot nosilec projekta, ki skrbi za povezovanje salamark in salamarjev iz Zasavja. Z izmenjavo izkušenj skrbijo, da je kakovost salam iz leta v leto boljša.

Ocenjevanje salam bo v sredo 3. aprila zvečer v Gostišču pri Vidrgarju, medtem ko bo 5. aprila ob 18. uri sklepna družabna prireditev, na kateri bodo tudi razglasili rezultate. Člani ocenjevalne komisije so strokovnjaki živilske stroke, izkušeni izdelovalci suhomesnih izdelkov in še kakšen "glas ljudstva", ki se je z leti izuril v pravega poznavalca salam.

Mojmir Maček

Po vzoru sevniških salamarjev so izdelali poseben pravilnik, ki določa od ocenjevalne komisije neodvisen odvzem vzorcev, postopek določanja članov komisije in pravila ocenjevanja. Do danes se je precej izpopolnil. Enako velja za kakovost salam, ki se je po Mačkovih besedah precej dvignila v primerjavi z začetki salamijade.

Prvo leto so imeli nekaj čez deset vzorcev, nakar so na sedmi salamijadi presegli število trideset. "Zadnjih pet let se število vzorcev suče okrog dvajsetice, a pomembno je, da je kakovost na visoki ravni," pravi Maček in dodaja, da je poleg večinsko zastopanih klasičnih domačih salam na ocenjevalnem pultu vsakič tudi kakšna divjačinska. Kot zanimivost omeni, da so pred desetimi leti prejeli celo vzorec suhe salame, narejene iz puranovega mesa.

Doslej se je na zasavskih salamijadah zvrstilo več kot 80 salamark in salamarjev, pri čemer se je oblikovalo trdno jedro vsaj 15 zvestih sopotnikov dogodka, ki ima še veliko neizkoriščenega potenciala. Novi organizator si bo prizadeval zasavsko salamijado izkoristiti za promocijo turizma, zato namerava pritegniti k sodelovanju ne le zagorsko občino in nekatere druge pokrovitelje, ampak tudi Regionalni center za razvoj.

Več v sredini izdaji dnevnega časopisa SVET24.