Slovenija

Reke so se začasno umirile; narasle bodo spet danes

STA
2. 4. 2013, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Reke, ki so v preteklih dneh zaradi obilnega dežja predvsem na severovzhodu Slovenije močno narasle in marsikje prestopile bregove, po podatkih Agencije RS za okolje trenutno upadajo.

Reuters

Ker bo še deževalo, v torek in sredo na agenciji predvidevajo ponoven porast vodotokov in zalednih voda, še posebej v Podravju in Pomurju.

Zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov so trenutno poplavljanja še vedno prisotna na ravninskih predelih Pomurja in Podravja. Reke na tem območju in tudi drugod po Sloveniji trenutno upadajo.

Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju, njen pretok na vodomerni postaji Moste trenutno znaša 225 kubičnih metrov na sekundo in upada. Ojezerjene površine na Notranjskem se še povečujejo in se bodo v prihodnjih dneh ohranjale.

Krka poplavlja v spodnjem toku na območjih pogostih poplav. Trenutno je njen pretok na vodomerni postaji Podbočje ustaljen in znaša 295 kubičnih metrov na sekundo. Poplavljene površine ob reki Krki se bodo v prihodnjih dneh postopoma zmanjševale, na kraških poljih Dolenjske pa se bodo še ohranjale.

Ob predvidenih padavinah v torek in sredo vremenoslovci predvidevajo ponoven porast vodotokov in zalednih voda na širšem območju vzhodne Slovenije. Pri tem so najbolj ogroženi ravninski predeli Podravja in Pomurja, kjer je velika verjetnost razširitve poplavljanj predvsem zaradi visoke podzemne vode.

V torek zjutraj se bodo padavine od juga znova okrepile in dopoldne razširile nad vso Slovenijo. Po nižinah v notranjosti bo deloma deževalo, deloma snežilo. Več padavin bo v vzhodnih krajih. V sredo bo pretežno oblačno, predvsem v vzhodni Sloveniji bo dopoldne še rahlo deževalo ali snežilo. V četrtek bo večinoma suho, za petek pa vremenoslovci spet napovedujejo padavine.