Slovenija

Prihodnji teden v parlamentu

STA / J.P.
31. 3. 2013, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po praznikih poslance na nadaljevanju redne seje čaka obravnava predloga zakona o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM
Med drugim obravnavanje imenovanja Gašparja Gašpar Mišiča za državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade.

Kolegij predsednika DZ bo odločal o sklicu izredne seje, na kateri bi obravnavali vnos fiskalnega pravila v ustavo, pred matičnim odborom pa se bo predvidoma predstavil kandidat za ministra za infrastrukturo Samo Omerzel.

Na nadaljevanju redne marčevske seje DZ bodo poslanke in poslanci med drugim obravnavali predlog zakona o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU. Ob tej priložnosti bosta Slovenijo obiskala hrvaški premier Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić.

Po odstopu Igorja Maherja s funkcije ministra za infrastrukturo in prostor v začetku minulega tedna se bo predvidoma v torek oziroma sredo pred pristojnim odborom predstavil kandidat za novega ministra za to področje Samo Omerzel (DL).

Na seji kolegija predsednika DZ v torek pa bodo poslanci odločali o sklicu izredne seje DZ, ki bi se začela 11. aprila opoldne in na kateri bi na zahtevo poslancev SDS obravnavali predlog ustavnega zakona o spremembi 148. člena ustave oziroma vnos fiskalnega pravila v ustavo. Predlagatelji so namreč prepričani, da bi sprejem fiskalnega pravila prispeval k cenejšemu zadolževanju Slovenije na mednarodnih finančnih trgih.

Prejšnja vlada Janeza Janše je na seji 8. marca določila predlog za začetek postopka za spremembo omenjenega člena ustave in osnutek ustavnega zakona poslala v obravnavo v DZ. Kot so zapisali, predlagana sprememba vzpostavlja okvir za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ, poskrbi za aciklične učinke in zagotavlja neodvisen fiskalni nadzor nad proračuni pred njihovim sprejemom.

Kolegij bo sicer obravnaval tudi predlog sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih DZ in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles.

V torek se bo sestala tudi mandatno-volilna komisija DZ, ki bo obravnavala imenovanje Gašparja Gašpar Mišiča za državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade in Tamare Vonta za državno sekretarko v kabinetu predsednice vlade, pristojno za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud.

Parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino bo na zaprti seji obravnaval stališče Slovenije do osnutka skupnega stališča EU za odprtje in začasno zaprtje poglavja 26 - Izobraževanje in kultura za Črno goro.

Odbor DZ za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo bo na nujni seji obravnaval predlog stališča Slovenije do predloga evropske direktive o kazenskopravni zaščiti evra in drugih valut pred ponarejanjem.

V sredo pa bo odbor DZ za finance in monetarno politiko obravnaval predlog stališča Slovenije do predloga evropske uredbe o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine s strani carinskih organov ter predlog stališča Slovenije do predloga evropske uredbe o podatkih, ki spremljajo prenose sredstev.

Na dnevnem redu nadaljevanja seje mandatno-volilne komisije v četrtek pa je zahteva SDS po nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča.

V petek bo tudi odbor DZ za zadeve EU med drugim obravnaval predlog stališč Slovenije do predloga evropske uredbe o podatkih, ki spremljajo prenose sredstev, do predloga evropske uredbe o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine s strani carinskih organov in do predloga evropske direktive o kazenskopravni zaščiti evra in drugih valut pred ponarejanjem.