Slovenija

Hilda Tovšak ostaja v priporu

STA / S.R.
29. 3. 2013, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborsko sodišče je na predlog specializiranega državnega tožilstva za nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in še dva od ostalih treh osumljencev, ki so priprti zaradi posredovanja tujih delavcev, podaljšalo pripor.

Mediaspeed

V priporu ostajata tudi Aleš Pangerc in Marek Andrzej Konfisz, četrtemu osumljencu Urošu Plankarju pa ga je sodišče odpravilo.

Kot so za STA pojasnili na mariborskem sodišču, se Tovšakovi, poslovodji poljskega podjetja Remak Mareku Andrzeju in Alešu Pangercu iz podjetja Go Extra pripor podaljša za nadaljnja dva meseca oziroma do 28. maja, medtem ko so Uroša Plankarja iz ljubljanskega podjetja Terbo izpustili na prostost.

Specializirano državno tožilstvo je sicer predlagalo podaljšanje pripora za vse štiri osumljence, in sicer zaradi ponovitvene nevarnosti, begosumnosti in nevarnosti uničenja dokazov.

Osumljeni kaznivih dejanj dajanja in sprejemanja daril pri gospodarskem poslovanju so bili sicer pridržani po 34 hišnih preiskavah, ki jih je v konec februarja opravil Nacionalni preiskovalni urad.

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan je takrat pojasnil, da so osumljeni želeli pridobiti nedovoljeno nagrado za posel v zvezi z zaposlovanjem tujih varilcev kot tudi z njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo. Po neuradnih podatkih gre za varilce, ki bi delali na projektu gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Nacionalni preiskovalni urad je napovedal, da bo na podlagi preiskav ovadil 14 oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj, od tega 13 za dajanje in za enega tujca za nezakonito prejemanje daril.

Primer je sprva vodilo slovenjgraško okrožno sodišče, ki pa ga je v skladu z zakonom o sodiščih v nadaljnjo obravnavo odstopilo oddelku mariborskega sodišča, ki je specializiran za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj.