Kot je povedal tajnik IS Nevzet Porić, bodo vlogi za izdajo gradbenih dovoljenj za džamijo in cesto ob versko kulturnem centru na upravno enoto oddali v drugi polovici maja. Islamska skupnost je bila na začetku leta dolžna še 1,3 milijona evrov od 2,6 milijona evrov vrednega posojila za nakup zemljišča. Predsednik Mešihata islamske skupnosti mufti Nedžad Grabus je zaprosil, da se iz predvidenih sredstev za izgradnjo centra, ki jih je odobril katarski emir Šejh Hamed bih Halifa Al Thani, poplača dolg za zemljišče, Katar pa je prošnjo sprejel.

Kljub temu, da so sredstva Katarja prejeli že pred današnjim dnem, se je projekt nakupa zemljišča za džamijo zaključil danes. Porić je pojasnil, da so lahko vsako obrestno obdobje na zadnji delovni dan meseca zmanjšali glavnico posojila oziroma ga odplačali. "Če bi mi to poplačali 10, 15 dni prej, bi morali plačati določene stroške. Zaradi tega smo se odločili, da to danes zaključimo," je dejal.

IS trenutno čaka na izdelavo dveh projektnih dokumentacij, saj bodo oddali vlogi za izdajo dveh gradbenih dovoljenj. "Ena projektna dokumentacija oziroma gradbeno dovoljenje je za sam islamski versko kulturni center, drugo dovoljenje oziroma dokumentacija je za infrastrukturo oziroma cesto, ker bomo morali imeti dostop do naše parcele," je pojasnil Porić. Povedal je, da so pri izdelavi projektne dokumentacije v zaključni fazi. Sprva so predvidevali, da bodo vlogi za gradbeni dovoljenji na upravno enoto oddali aprila, vendar so se odločili za spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje islamskega versko kulturnega centra. Spremembe bo na seji 15. aprila obravnaval ljubljanski mestni svet, po Porićevih besedah pa gre med drugim za spremembe na področju prometa in za zmanjšanje kvadrature verskega centra.

V IS tako sedaj predvidevajo, da bodo za gradbeni dovoljenji zaprosili v drugi polovici maja. Porić pričakuje, da bodo dovoljenji dobili v treh mesecih od oddaje vlog, temeljni kamen pa bodo predvidoma položili 14. septembra. Kakšni bodo stroški gradnje džamije, pa Porić še vedno ne more oceniti. Dejal je, da bo to mogoče, ko bo končan projekt za izvedbo.

IS je pred nekaj meseci zaključila dogovore v zvezi z zemljišči z Mestno občino Ljubljana in podjetjem Energoplan. Vsi trije so med seboj nekatere dele zemljišč na tem območju zamenjali, tako da je vsak dobil čim bolj zaokroženo zemljišče. Po Porićevih bi moralo biti lastništvo že vpisano v zemljiško knjigo.