Med vikendom lahko po zahodnih krajih pade od 50 do 100 milimetrov padavin. Zaradi dežja, taljenja snega in predhodne namočenosti bodo reke že danes naraščale po vsej državi in dosegle velike pretoke. Danes bo oblačno, padavine bodo čez dan oslabele in ponekod prehodno ponehale. Zvečer in ponoči se bodo nekoliko okrepile in do sobote zjutraj večinoma ponehale. Ponovno se bodo pojavile dopoldne, predvsem v zahodnih krajih, popoldne pa se bodo širile proti vzhodu, so sporočili s centra za obveščanje. V nedeljo bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne počasi slabele.

Kot so zapisali na Arsu, bo meja sneženja sprva okoli 1400 metrov, v nedeljo zjutraj pa se bo spuščala in ponekod ob močnejših padavinah lahko sneži do nižin. V noči na ponedeljek bodo padavine ponehale, čez dan pa bo pretežno oblačno in večinoma suho.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo na Arsu bodo danes reke naraščale po vsej Sloveniji in dosegle velike pretoke. V prihodnjih dneh obstaja velika verjetnost razlivanj ob rekah in manjših vodotokih na območju pogostih poplav v večjem delu države z izjemo severozahodne Slovenije.

V soboto lahko opozorilne vrednosti pretokov presežejo zlasti reke v vzhodni Sloveniji. V noči na nedeljo pa lahko opozorilne vrednosti pretokov presežejo reke v jugozahodni, južni in osrednji Sloveniji. V nedeljo in v noči na ponedeljek bosta močno narasli tudi kraški reki Ljubljanica in Krka s pritoki. Ob slovenski obali bo v teh dneh povišano plimovanje morja. Zlasti ob večerni plimi lahko morje poplavi nižje dele obale.

V centru za obveščanje opozarjajo tudi, da je sneg v visokogorju večinoma mehak in rahel, pod mejo sneženja pa razmočen. V visokogorju je veliko zametov in opasti, dodajajo. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju tretje stopnje, pod okoli 1500 metri pa druge stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Z dovolj strmih pobočij se lahko prožijo posamezni plazovi delno sprijetega snega. Že ob majhni dodatni obremenitvi pa se lahko hitro sproži plaz napihanega snega. Z novimi padavinami konec tedna se bo nevarnost snežnih plazov še povečala.