Slovenija

Novi kandidat za infrastrukturnega ministra

STA
29. 3. 2013, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

DL za novega ministra za infrastrukturo in prostor predlaga Sama Omerzela, sicer direktorja hrvaške Eol grupe, je objavljeno na spletni strani stranke.

Državljanska lista
Samo Omerzel

Predsednico vlade Alenko Bratušek so z izbiro kandidata seznanili že v četrtek.

Omerzel (letnik 1974) je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. Kot je zapisano na spletni strani DL, je uspešen poslovnež in podjetnik ter mednarodno priznan in nagrajen inovator.

Študiral je robotiko, v drugem letniku študija, ko se je začel ukvarjati z razvojem industrijskih nadzornih sistemov, pa je začel razmišljati o samostojni poslovni poti. Kmalu zatem je postal vodja razvojnega tima, nadaljeval svojo kariero kot direktor poslovnega razvoja ter po uspešno zaključenem študiju prevzel vlogo prvega moža v dveh podjetjih, usmerjenih v razvoj tehnologij.

V poslovnem svetu se je izkazal s sposobnostjo realizacije idej in ustvarjanja delovnih mest in uspel tudi v mednarodnih poslovnih vodah. Z inovacijo Vendotel nastopa v 21 državah Evrope. Med drugim je soavtor patenta za avtomatska prodajna mesta v naftni industriji in nagrajenec Eureka Venture Forum Istanbul 2012 za najboljši projekt in predstavitev v ICT skupini.

Omerzel je od aprila 2011 direktor družbe Eol grupa iz Karlovca, hkrati je od septembra 2003 direktor družbe Lastinski iz Novega mesta. Pred tem si je delovne izkušnje nabiral kot direktor družbe Dinova iz Karlovca, kot direktor poslovnega razvoja družbe Ultra iz Ljubljane, kot projektni vodja ljubljanske Ultre ter kot razvojni inženir in kasneje projektni vodja družbe IHS iz Krškega.

Družino si je ustvaril v Novem mestu, od koder na mednarodne trge prodira tudi njegovo podjetje Lastinski.

V DL so Omerzela za kandidata za ministra za infrastrukturo in prostor izbrali že v četrtek, a imena še niso razkrili. So pa s svojo izbiro že v četrtek seznanili premierko.

V DL so morali novega kandidata za ministra najti, potem ko je Igor Maher zaradi dvomov glede nepremičnine na njegovem zemljišču v Seči odstopil po vsega pet dneh.

Maher, ki je odstopno izjavo podal v ponedeljek, je ob odstopu izrazil prepričanje, da je vseskozi ravnal zakonito, a da primera glede objekta ne želi reševati kot nosilec javne funkcije in s tem vprašanjem ne želi obremenjevati dela vlade.