Slovenija

Gospodarski kriminal in korupcija sta najvišji prioriteti

STA
28. 3. 2013, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kriminalisti so v današnjih hišnih preiskavah zaradi suma zlorabe položaja pri vodenju podjetja, ki jih opravljajo na območjih policijskih uprav Ljubljana, Koper, Celje in Kranj, sedmim osebam odvzeli prostost.

Z zlorabo položaja je po navedbah policije nastalo vsaj za 25 milijonov evrov gospodarske škode. Iz Generalne policijske uprave so sporočili, da preiskujejo sume kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Za obe kaznivi dejanji je predpisana kazen zapora do osem let.

Preiskovalci v hišnih preiskavah iščejo materialne dokaze, ki jih bodo lahko uporabili v nadaljnjem kazenskem postopku. Pri hišnih preiskavah sodeluje 45 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), 17 kriminalistov sektorjev kriminalistične policije policijskih uprav Ljubljana, Celje in Kranj, šest kriminalistov centra za računalniške preiskave ter 29 policistov policijskih uprav Ljubljana in Kranj. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant današnje kriminalistične preiskave ni želel komentirati, saj da konkretnih preiskav ne komentira. "Lahko pa povem, da ima policija mojo usmeritev, da sta gospodarski kriminal in korupcija najvišji prioriteti in da morajo na tem delati skrajno profesionalno, učinkovito in politično nevtralno," je danes po seji vlade dejal Virant.

Kriminalisti po neuradnih informacijah opravljajo preiskavo tudi v Telekomu Slovenije, in sicer naj bi preiskovali posle družbe v času, ko je upravo vodil Bojan Dremelj.

Delničarji Telekoma Slovenije so marca 2011 na skupščini na zahtevo Kada in Soda zahtevali posebno revizijo nekaterih poslov družbe iz časa, ko jo je vodil Bojan Dremelj. Nekdanje vodstvo Telekoma z Ivico Kranjčevićem na čelu je revizijo naročilo pri revizijski hiši Deloitte, ta pa je v poročilu ugotovila potencialne škode, katerih ocenjena vrednost gre v milijone evrov.

Dremelj je sicer nepravilnosti zanikal, Kranjčevićeva uprava pa je na podlagi posebne revizije zoper bivšo upravo vložila dve odškodninski tožbi. In sicer zaradi škode, ki je nastala pri nakupu slovenske družbe Najdi.si (7,6 milijona evrov) ter družbe Ipko na Kosovu (48,5 milijona evrov).

Posle Telekoma Slovenije je nato na podlagi pobude Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki je temeljila na ugotovitvah posebne revizije poslov Telekoma, pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije in ugotovila koruptivno ravnanje Dremljeve uprave pri prodaji in nakupu deležev v kosovski družbi Ipko.net in izdaji poroštva za obveznosti Najdi.si.

Nekdanja uprava - poleg Dremlja so bili člani uprave še Dušan Mitič, Filip Ogris-Martič, Darja Senica in Željko Puljić - je po mnenju komisije s tem Telekom Slovenije oškodovala za več kot 10 milijonov evrov.

Nekdanja uprava je po ugotovitvah protikorupcijske komisije kršila dolžno skrbnost vestnega in poštenega gospodarstvenika ter posameznikom in pravnim osebam omogočili premoženjsko korist na škodo Telekoma Slovenije. Omenjena dejanja so bila izvedena med letoma 2007 in 2009.

Telekom Slovenije je bil leta 2007 lastnik 75-odstotnega deleža družbe Ipko.net, nato pa je 15-odstotni delež družbe prodal Factor banki. Ta je nato ta delež družbe Ipko.net prodala kosovskemu poslovnežu, ki je malo več kot dve leti kasneje preko Factor banke Telekomu Slovenije prodal te iste delnice po bistveno višji ceni. Factor banka in omenjena fizična oseba sta se s tem poslom po mnenju komisije okoristila za več kot 10 milijonov evrov.

Drugi domnevno sporen posel nekdanje uprave pa je bilo poroštvo za hitro rastoče obveznosti Najdi.si do skupine Noviforum. Komisija je ugotovila, da je prišlo v obdobju po pridobitvi večinskega deleža v Najdi.si s strani Telekoma do namenskega povečevanja obveznosti do skupine Noviforum. Tolikšna rast obveznosti odvisne družbe do enega samega dobavitelja, ki je bil hkrati manjšinski lastnik Najdi.si, je po oceni komisije nedopustna.

Komisija je svoje ugotovitve posredovala upravi in nadzornemu svetu Telekoma Slovenije ter primer s pripadajočo dokumentacijo kot kazensko ovadbo odstopila policiji in državnemu tožilstvu zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj.