Slovenija

Novomeški Romi obtožujejo policijo

STA / S.R.
27. 3. 2013, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novomeška romska družina Brajdič iz tamkajšnjega naselja Brezje novomeško policijo obtožuje, da je v primeru sobotnega napada njena predstavnika nista zaščitila.

Dolenjski list

Takrat naj bi nekaj članov omenjene družine, domnevno zaradi kraje drv, napadali neznanci, policista, ki naj bi pretep spremljala od daleč, pa naj bi Romi ovadili.

Novomeška romska svetnica Dušica Balažek je za STA pojasnila, da naj bi na dvorišče Draga Brajdiča v spremstvu dveh policistov v soboto zgodaj popoldne zapeljal osebni avto s petimi neznanci, ki niso bili romskega rodu.

Ti naj bi nato s pestmi in železnimi grabljami v navzočnosti policistov napadli omenjenega Brajdiča, njegovo ženo ter njune mladoletne otroke. Da bi jih zaščitili, pa se je v pretep vmešalo še nekaj njihovih sorodnikov oz. bližnjih sosedov, je dodala.

Po pripovedovanju napadenih se policista na navedeni pretep nista ustrezno odzvala, napadeni Romi pa tudi ne vedo, zakaj so jih napadli, je še dejala Balažkova in opozorila, da Brajdičevi razmišljajo o ovadbi navedenih policistov.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto, je policijska patrulja v soboto v naselju v okolici Novega mesta preverjala okoliščine kaznive tatvine lesa iz gozda. Med omenjenim postopkom je nato nekaj prebivalcev naselja napadlo policista in jima skušalo preprečiti uradno nalogo. Med napadom pa ta nista bila poškodovana.

Policisti so nato do sobotnega večera izsledili 51-letnika, 25-letnika, 21-letnika in mladoletnika, ki jih je sumila napada nanje, ter jih pridržali. Na podlagi sodne odredbe pa so pri teh v nedeljo opravili še hišne preiskave, pri katerih so našli več orodja in predmete, ki bi lahko bili uporabljeni pri storitvi opisanega kaznivega dejanja. Osumljence bodo ovadili zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, so še zapisali.

Na današnji na hitro sklicani novinarski konferenci romske svetnice Balažkove so navedeni osumljenci domnevno krajo zanikali, hkrati pa so policijo obtožili, da jih ni zaščitila in da je delovala usklajeno z napadalci.

Glede njihovih trditev je predstavnica novomeške PU Alenka Drenik danes za STA pojasnila, da policisti podrobnosti dogodka še preiskujejo, navedbo, da bi prišli na kraj dogodka istočasno z napadalci, pa je označila za slučaj. Po neuradnih podatkih naj bi oškodovanci zaradi tatvine lesa policijo obvestili, da so na poti v romsko naselje Brezje, takoj zatem pa se naj bi tja napotila še policijska patrulja, je še povedala.

V zvezi z navedenim dogodkom se je danes oglasil predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, ki je v pismu predsednikom države, državnega zbora in vlade ter varuhinji človekovi pravic zapisal, da pri Zvezi Romov Slovenije pričakujejo, da bodo odgovorni z vsemi legitimnimi sredstvi pristopili k odpravi takšnih in podobnih "brutalnih dejanj proti Romom".

Hkrati zahtevajo, da se predstavniki oblasti resno pogovorijo o odpravi nasilnih prijemov, ki povzročajo še večjo napetost med Romi in večinskim prebivalstvom, državi pa po njegovem niso v ponos, je med drugim zapisal Horvat Muc.