Slovenija

Policija z mobilno pisarno bliže ljudem

STA / S.R.
27. 3. 2013, 12.04
Posodobljeno: 9. 11. 2023, 08.52
Deli članek:

Projekt t. i. mobilne policijske pisarne, ki so ga na Policijski upravi Koper začeli izvajati junija lani, se od danes pa vse do 7. aprila nadaljuje na območju krajevnih skupnosti Pobegi-Čežarji in Sveti Anton.

Policija.si
Mobilna policijska pisarna.

Z mobilno pisarno je policija prisotna na območjih, kjer ni običajnih policijskih postaj, s tem pa želijo ljudem približati svoje storitve.

Mobilna policijska pisarna pomeni delo policistov v lokalni skupnosti s policijskim avtomobilom, ki je opremljen za vse vrste dela, ki ga običajno opravljajo policisti na policijski postaji in na terenu. V mobilni pisarni so tako mogoči formalni in neformalni razgovori, zbiranje obvestil in informacij, sprejemanje kazenskih ovadb, prijav in naznanitev kršenja javnega reda in miru, hkrati pa tudi svetovanje in usmerjanje občanov na druge institucije, so zapisali na Policijski upravi (PU) Koper.

Vodje policijskega okoliša se bodo tako z mobilno pisarno od danes pa vse do nedelje, 7. aprila, vsak dan med 10. in 13. uro nahajali v Krajevni skupnosti Pobegi-Čežarji, med 13.30 in 16.30 pa v Krajevni Skupnosti Sveti Anton.

Mobilno pisarno so na območju PU Koper imeli v uporabi med 1. junijem in 31. oktobrom ter med 19. in 29. novembrom lanskega leta, uporabljali pa so jo ob raznih večjih in manjših prireditvah tako na Krasu kot na obalnem območju, je za STA pojasnil predstavnik PU Koper Dimitrij Marušič.

Policisti so pri tem izvajali predvsem preventivne dejavnosti, nekajkrat pa so mobilno pisarno uporabili tudi v primerih obravnavanja kaznivih dejanj. V času, ko ni bilo posebej organiziranih dogodkov, pa so jo uporabljali pri rednem delu na mestih, kjer je bila ugotovljena večja varnostna problematika, za preventivno delo na policijskih okoliših ter v preventivne in promocijske namene ob vrtcih in osnovnih šolah, kjer so razdeljevali tudi informativna gradiva.

Po Marušičevih besedah je bil odziv ljudi "izredno pozitiven in njihova ocena je bila, da takšen način dela v krajih, ki so oddaljeni od policijskih postaj, izredno poveča občutek varnosti ljudi. Tako oceno so podali tudi sami policisti".

Evidence o številu ljudi, ki so se v času izvajanja projekta obrnili na policiste, na PU Koper sicer niso vodili, vendar je bil odziv po izjavah občanov in policistov izjemno velik in konstanten, je dodal Marušič.