Slovenija

Med Koprom in Postojno močno oviran promet

STA / R. S.
25. 3. 2013, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi burje, ki na ceste nosi sneg in dela zamete, je močno oviran promet na primorski avtocesti med Koprom in Postojno.

Reuters

Po podatkih Policijske uprave Koper se je na tem delu avtoceste in magistralne ceste od šeste ure zgodilo devet prometnih nesreč z materialno škodo, prišlo je tudi do nekaj zdrsov tovornih vozil.

Dimitrij Marušič iz PU Koper je povedal, da tovorna vozila sicer izločajo iz prometa na avtocestnih počivališčih, vendar nekateri vozniki ne upoštevajo prepovedi vožnje in izločanja, zato prihaja do zdrsov. "Tisti, ki jim ni treba nujno oditi na pot, naj ostanejo doma. Ceste med Koprom in Postojno so sicer prevozne z zimsko opremo, vendar je potrebno računati na krajše zastoje zaradi različnih zdrsov," je še povedal Marušič.

Na primorski avtocesti je zastoj tovornih vozil med priključkom Sežana - vzhod in prehodom Fernetiči v smeri državne meje z Italijo zaradi prepovedi vstopa tovornih vozil v sosednjo državo. Zaradi burje so na Ajdovskem in Vipavskem poleg tovornega prepovedali tudi promet za avtobuse. Tako šolarji niso mogli domov, za prevoze so morali poskrbeti starši ali šole. Kot je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko, so nastali problem rešili, šolarji, ki se v šolo vozijo z avtobusom, pa so varno doma.

Sicer pa je na celotnem območju Ajdovščine obvezna zimska oprema. Na cestah Črni vrh - Col - Ajdovščina, Col - Predmeja in Col - Podkraj so obvezne verige. V zadnji uri je bil izmerjen najmočnejši sunek burje na območju občine Vipava kar 142 kilometrov na uro. Zaradi burje v Vipavski dolini velja prepoved na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo za vsa vozila s ponjavami in hladilnike, na regionalni cesti Podnanos - Ajdovščina pa za vsa vozila s ponjavami, hladilnike in avtobuse.