Slovenija

Mandat je trajal le pet dni

STA
25. 3. 2013, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher je odstopil s položaja, ker ocenjuje, da zaradi dvomov v zvezi s statusom njegovega objekta v občini Piran ne bi mogel voditi tega resorja.

Mediaspeed
Maher je minister z najkrajšim stažem.

Kot je dejal v izjavi medijem, iz politike izstopa z dvignjeno glavo, a z grenkim priokusom. Verjame, da bo premierka hitro našla dobrega naslednika.

Maher je v izjavi medijem danes v Ljubljani izrazil prepričanje, da je vseskozi ravnal zakonito, a primera glede objekta ne želi reševati kot nosilec javne funkcije in s tem vprašanjem ne želi obremenjevati dela vlade.

"Ostajam trdno prepričan, da sem ravnal skladno z zakonodajo in da se bo to dejstvo potrdilo v nadaljnjih pravnih postopkih. Želim pa, da ti postopki ne bi obremenjevali izvrševanja projektov v tem resorju ter dela vlade in koalicije," je dejal.

Znova je zagotovil, da ni želel zavajati glede statusa objekta in da je prišlo do nesporazuma, sicer da ne bi pojasnjeval o objektu, v katerega ni posegal, ne pa o objektu, na katerega so se nanašala novinarska vprašanja.

Dodaja, da je na vsa vprašanja novinarjev odgovarjal iskreno, zato je razočaran, da je bil obsojen trosenja laži, še preden je ugotovil, kje so bili nesporazumi.

V politiko je vstopil z najboljšimi nameni in iz nje izstopa z dvignjeno glavo, ampak z grenkim priokusom, pravi Maher in dodaja, da so ga obtožbe in hud medijski pritisk, ki ga je bil deležen v preteklem tednu, prizadeli, prav tako so prizadeli njegovo družino in prijatelje.

Prepričan je, da je glede vodenja resorja zastavil prave načrte, ki so dobili podporo v strokovni javnosti in med poslanci.

Maher verjame, da bo predsednica vlade Alenka Bratušek njegovega naslednika našla hitro, da bo izbrala dobrega kandidata in da ne bo prišlo do zastojev pri delu ministrstva.

Bratuškova bo o Maherjevem odstopu pisno obvestila predsednika DZ, v skladu s poslovnikom pa se bodo poslanci s tem morali seznaniti najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Takrat bo Maherju tudi prenehala funkcija. Nato bo predsednica vlade morala v desetih dneh predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljala sama oziroma jo poverila drugemu ministru, Maher pa bo do imenovanja svojega naslednika moral opravljati tekoče posle.

Maher, ki je v DZ prisegel 20. marca, bo po današnjem odstopu minister z najkrajšim mandatom v Sloveniji doslej. Pred njim je bil to Janez Kopač na mestu finančnega ministrstva (14. maj 1992 do 10. junij 1992), sledijo Jože Damijan kot minister brez listnice, pristojen za razvoj (20. december 2005 do 21. marec 2006), Duša Trobec Bučan kot ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (11. januar 2011 do 18. april 2011) in Zoran Thaler v svojem drugem mandatu ministra za zunanje zadeve (27. februar 1997 do 25. september 1997), navaja portal 24ur.com.