Slovenija

Po planiški velikanki navzgor

STA / S.R.
25. 3. 2013, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evforija v dolini pod Poncami se še ni dobro ohladila, že bodo letalnico zavzeli malce drugačni zanesenjaki.

Planica.si

V Planici bodo 20. aprila pripravili 2. mednarodno tekmovanje v teku po letalnici bratov Gorišek navzgor. Lani so se tekači prvič spopadli v Planici na slavni letalnici bratov Gorišek, letos pa bo ta dogodek zadnje tekmovalno dejanje na napravi zgrajeni leta 1967. Takoj za tem se namreč pričenja njena temeljita prenova, ki bo v dolino pod Poncami prinesla tudi polete prek 250 metrov.

Lani sta v Planici zmagala Turek Arslan Ahmet in Avstrijka Teresa Stadlober, najboljša Slovenca Petra Mikloša in njen brat Matjaž pa sta dirko, vsak v svoji konkurenci, končala na drugem mestu. Zmagovalec je za tek od vznožja do vrha letalnice porabil pet minut in dve sekundi, ob tem pa velja omeniti, da se proga v Planici vzpne za 195 višinskih metrov, na natančno 400 metrih razdalje. Da gre za izjemno težko preizkušnjo pričajo tudi prizori zadnjih 100 metrov teka, ko se tekmovalci največkrat vzpenjajo navkreber kar po vseh štirih. Zaletišče se proti vrhu namreč postavi močno pokonci, vse skupaj pa na trenutke spominja kar na dirko v hitrostnem športnem plezanju, a brez varovalne vrvi.

Tako kot lani bo tudi letos možno nastopiti v več kategorijah, vse skupaj pa se bo začelo s kvalifikacijami na spodnjem delu proge, po doskočišču. Največ velja nastop posamezno pri moških in ženskah, pričakuje pa se tudi veliko štafet, ki jih čaka zalogaj 4x100 metrov. Letos se bodo prvič z letalnico pomerili tudi slovenski gasilci.

V posebnem štafetnem teku 8x50 metrov se bodo ekipe gasilskih društev spopadle v polni opremi. Ogled tekmovanja bo brezplačen. Vsi, ki bi se želeli prijaviti na tekmovanje, posamezno ali v moških in mešanih štafetah, to lahko do 12. aprila storijo prek spletne strani Eventima.

Tekmovanje poteka pod okriljem Red Bull 400. Gre za niz tekmovanj v teku na 400 metrov, od vznožja do vrha zaletišča smučarskih letalnic in skakalnic. Planiška dirka bo prva v vrsti štirih, 19. maja bo sledil avstrijski Kulm, na skakalnicah v Švici in na Finskem pa se bodo moči merile septembra.