Slovenija

Maher odstopil

STA
25. 3. 2013, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za infrastrukturo Igor Maher je danes obvestil premierko Alenko Bratušek o odstopu s položaja, so sporočili iz DL.

Mediaspeed
Igor Maher je odstopil.

Kot je pojasnil, verjame v najvišje etične standarde in razume, da odprtega vprašanja v zvezi s posegi na njegovem objektu v Piranu ne more reševati v vlogi nosilca javne funkcije. Maher je tako minister z najkrajšim mandatom.

Maher se je v pismu Bratuškovi najprej zahvalil za povabilo k sodelovanju v vladi. V zadnjih dneh pa so bile v javnosti predstavljene obremenjujoče obtožbe v zvezi s statusom njegovega objekta v občini Piran. "Čeprav sem prepričan, da sem objekt uredil v skladu s predpisi in sem svoje trditve podkrepil tudi z dokumenti, se zavedam, da pod takšnim bremenom ne bi mogel uspešno voditi resorja, ki nujno potrebuje številne korenite reforme," je izpostavil v pismu.

Maher obžaluje, da ne bo imel priložnosti izvesti svojega programa, v katerega trdno verjame in ki je prepričal tudi poslanke in poslance državnega zbora. Obenem se je Bratuškovi zahvalil za razumevanje in podporo.

Maher je v petek po srečanju z Bratuškovo in Virantom povedal, da bodo po proučitvi dokumentov skupno odločitev sporočili danes. Kot je dejal takrat, bo odstopil kot minister, če bodo za to razlogi.

Minuli teden je časnik Žurnal24 objavil podatke, da je Maher lastnik črne gradnje nad Sečoveljskimi solinami. Maher je novinarjem pojasnjeval, da je objekt že bil na parceli, da so ga že prejšnji lastniki želeli legalizirati ter da sam ni storil nič nezakonitega in da čaka na odločitev glede legalizacije.

Nato so mediji objavili fotografije iz zraka in satelitske posnetke po časovnih obdobjih, ki kažejo, da se je na delu zemljišča pojavil objekt v času, ko je bil Maher že lastnik. Na to je odgovarjal, da so se njegova prvotna pojasnila nanašala na nek drug objekt na parceli, ki naj bi ne bil sporen.