Slovenija

Če bi danes volili, bi zmagala SD

STA/ M.V.
24. 3. 2013, 20.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Če bi bile volitve v nedeljo, bi največ glasov, 14,5 odstotka, dobila SD. Sledita SDS z 10,4-odstotno in PS s 6,8-odstotno podporo. SLS podpira 4,8 odstotka vprašanih, DeSUS štirje odstotki, NSi 2,7 in DL 2,3 odstotka vprašanih, kažejo rezultati javnomnenjske ankete Vox populi, ki jo je za Dnevnik in POP TV pripravila agencija Ninamedia.

Mediaspeed

V primerjavi s prejšnjimi meseci se lestvica ni bistveno spremenila. Skoraj 53-odstoten ostaja tudi delež tistih, ki so na vprašanje, katero stranko bi volili, odgovorili z "ne vem" ali "ne bom volil".

Od strank prejšnje vladne koalicije je ob zamenjavi vlade podpora DL padla za dve odstotni točki na 2,3 odstotka, SLS in NSi za po eno odstotno točko na 4,8 oz. 2,7 odstotka, SDS pa je ostala na istem.

Po drugi strani so se za SD in DeSUS volilne možnosti popravile za dve odstotni točki. Slednja bi z marca izkazano štiriodstotno podporo ravno še uspela izpolniti pogoj za vstop v DZ. Za malenkost se je okrepila tudi podpora PS.

Vlada Janeza Janše je v raziskavi Vox populi za njen zadnji mesec vladanja, ko je formalno opravljala le še tekoče posle, dobila boljšo oceno kot mesece prej. Februarja je njeno delo kot uspešno ocenjevalo le slabih 14 odstotkov vprašanih, da dela slabo pa 84 odstotkov, kar je najslabša ocena v enoletnem delovanju te vlade. Tokrat je razmerje uspešno-neuspešno delo za odhajajočo vlado nekoliko ugodnejše, in sicer 27 proti 68. Povprečna ocena dela DZ je po anketi 2,48.

Na lestvici popularnih politikov so tokrat prav vsi dobili boljše ocene, toda na vrhu ni sprememb. Vodilna trojka, Borut Pahor, Radovan Žerjav in Janez Potočnik, je tako ostal na svojih mestih. Vzpenjanje po lestvici nadaljuje Alenka Bratušek, ki je februarja zasedla sedmo, marca pa že četrto mesto. Na dnu lestvice so Zoran Janković in Matej Tonin, zadnji je Janez Janša.

Kaj javno mnenje meni o novi vladi pod taktirko Bratuškove, bo Vox populi prvič izmeril prihodnji mesec. Skoraj zagotovo pa ne bo dosegla popularnosti Janeza Drnovška, ki je bil na čelu štirih vlad od leta 1992 do 2002. Da je bil pokojni Drnovšek najboljši predsednik vlade, v tokratni anketi Vox populi meni kar 61 odstotkov vprašanih.

Tokrat so anketirance spraševali tudi o tem, na kakšen način bi bilo primerno zapolniti luknjo v državnem proračunu. S skoraj 31 odstotki je bil daleč najpogostejši odgovor znižanje mase plač v javnem sektorju.

Anketiranci so med tri ministre, ki najboljše opravljajo svoje delo, najpogosteje uvrstili nekdanje ministre Andreja Vizjaka, Radovana Žerjava in Janeza Šuštaršiča. Vinko Gorenak, Žiga Turk in Zvonko Černač pa so bili najpogostejša izbira anketirancev ob vprašanju, kateri trije ministri po vašem mnenju najslabše opravljajo svoje delo.

Telefonsko anketo so opravili med 19. in 21. marcem na vzorcu 700 oseb.