Slovenija

V Sloveniji 663 tisoč mam, ki jim je težko

STA/ M.V.
25. 3. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Med 663.000 materami, kolikor jih imamo v Slovenji, je žal tudi veliko takih, ki živijo v nasilnem okolju ter se soočajo z veliko socialno in finančno stisko. Takim ženskam, pa tudi njihovim otrokom, v najtežjih trenutkih zatočišče in pomoč nudijo tudi materinski domovi, ki jih imamo v različnih mestih po državi.

Flickr

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v okviru programov socialnega varstva že vrsto let sofinancira različne oblike pomoči ženskam, ki so se znašle v stiski zaradi različnih oblik nasilja. Trenutno v okviru programov pomoči na področju preprečevanja nasilja deluje mreža varnih hiš z 290 mesti, mreža materinskih domov s 160 mesti, deset svetovalnic ter specializiran telefon za žrtve nasilja, so za STA pojasnili na ministrstvu.

V programih materinskih domov in zavetišč je bilo v letu 2011 skupaj 1370 različnih uporabnikov, od tega približno 400 mladoletnikov. Številki zajemata tako uporabnike v glavnem, torej nastanitvenem programu, kot tiste, ki so bili vključeni le v podprograme.

Istega leta so v nastanitvenem delu materinskih domov in zatočišč za osebe z izkušnjo nasilja našteli 843 žensk in njihovih otrok. V nastanitveni del programov je bilo na mesec povprečno vključenih skupaj 272 žensk in njihovih otrok, na posamezno enoto pa povprečno 12 oseb.

Materinski domovi včasih tudi prezasedeni

Varne hiše so večinoma namenjene ženskam, ki želijo pobegniti in se skriti pred nasiljem v družini. V materinske domove pa se po besedah vodje programov varne hiše in materinskega doma Gorenjske Vilme Regovc večinoma zatekajo socialno ogrožene ženske, ki se poskušajo postaviti na svoje noge. V nekaterih primerih pa je materinski dom lahko vmesna postaja med varno hišo in samostojnim življenjem.

V programu materinskega doma Gorenjske imajo na voljo pet sob, v katere se lahko namesti pet žensk in deset otrok. Trenutno so v njem prebivajo štiri ženske ter osem otrok, se je pa po besedah Regovčeve že zgodilo, da so imeli težave s prezasedenostjo, tako je denimo bilo lani poleti.

Nastanitev v materinskem domu lahko traja največ leto dni. Vendar pa materinski dom ne pomeni zgolj možnost nastanitve, v tem času bivanja strokovni delavci doma z vsako žensko sestavijo program, ki naj bi pomagal na poti do samostojnega življenja, je za STA razložila Regovčeva.

Pomoč v materinskem domu namreč poiščejo finančno in socialno ogrožene ženske, ki nimajo podpore bližnjih in so "prepuščene same sebi". V programu se tako zastavi cilje, denimo zaposlitev, strokovni delavci pa svetujejo pri iskanju zaposlitve ali pisanju prošenj, hkrati pa spremljajo pot do uresničitve ciljev. Pomagajo jim tudi pri iskanju stanovanja, ponavadi ga ženske najamejo ali kandidirajo na razpisih za neprofitna stanovanja.

Dostikrat je treba ženskam pomagati tudi s psihološke plati, ko se srečujejo s porušeno samopodobo, pravi Regovčeva.

Večina žensk, ki poišče pomoč v materinskih domovih, ima še predšolske ali šoloobvezne otroke. Zanje prostovoljci organizirajo igralne ure, če malčki ne obiskujejo vrtca pa jih praviloma vpišejo, da se družijo z vrstniki.

Materinski domovi aktivno sodelujejo s centri za socialno delo, preko katerih ženske ponavadi iščejo pomoč pri nastanitvi, lahko pa se ženske same obrnejo neposredno na dom. Tako, razlaga Regovčeva, se jim je zgodilo, da sta jih poklicala zakonca, ki sta čez noč ostala brez strehe na glavo in že nekaj dni živela v avtu. Žensko, ki je bila noseča, so sprejeli v materinski dom (moški se v materinskem domu ne morejo nastaniti), kmalu je tudi rodila, nato pa sta z možem le uspela najti stanovanje.

V ponedeljek bomo obeležili materinski dan

Tudi matere v materinskih domovih pa bodo v ponedeljek imele svoj dan. Praznovanje materinskega dne se je pri nas uveljavilo po letu 1991, Slovenija pa je edina država, ki ta dan praznuje na 25. marec. V največ državah se mam spomnijo na drugo nedeljo v maju, sicer pa ga ponekod praznujejo že februarja, drugod pa šele decembra. V nekaterih državah so materinski dan združili z dnevom žena, 8. marcem, ali začetkom pomladi.

Navada praznovanja materinskega dneva se je v Evropo razširila iz ZDA; tam praznujejo ta dan že od leta 1910, so navedli na statističnem uradu. V nekaterih drugih evropskih državah se dan mater praznuje že od konca prve svetovne vojne.

Letošnji materinski dan, ki ga bomo obeležili v ponedeljek, bo po podatkih statističnega urada praznik za okoli 663.000 mater v Sloveniji. Dobra polovica jih je rodila dva otroka, v povprečju pa so stare nekaj manj kot 55 let. Zelo mladih mam je v Sloveniji razmeroma malo - po podatkih statistikov jih je bilo v začetku leta 2011 samo pet odstotkov mlajših od 30 let.

Če so imele matere, ki so rodile pred 50 leti, večinoma osnovnošolsko izobrazbo, pa je bilo v letu 2011 že več kot 40 odstotkov takih, ki so pridobile višje- ali visokošolsko izobrazbo. Osemdeset odstotkov mater v družinah z vsaj enim otrokom, mlajšim od 15 let, je zaposlenih.