Slovenija

V Kopru letos 53 prihodov potniških ladij

STA
24. 3. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Koprsko pristanišče bodo potniške ladje letos obiskale še večkrat kot v minulem letu. V Koper bodo vplule triinpetdesetkrat. Prva, Seaburn Spirit, ga bo obiskala 25. aprila. Koper sta na svoj seznam letos uvrstila dva nova ladjarja, norveški Fred Olsen Cruise Lines z ladjo Braemar in nemški Peter Deilmann cruises z Deutschland.

kraji.eu

Obe "novinki" sodita med srednji oziroma manjši potniški ladji. Na krovu 196 metrov dolge Braemar se bo lahko pripeljalo 930 potnikov. Do 500 potnikov pa bo lahko pripeljala 174 metrov dolga Deutschland. Na slednji se, kot je pojasnila svetovalka župana Borisa Popoviča Jana Tolja, sicer snema nadaljevanka, priljubljena med nemškimi gledalci televizije.

Kar nekaj potniških ladij bo Koper letos obiskalo prvič, več bo po besedah Tolje tudi luksuznih ladij. Med največjimi bo 315 metrov dolga Celebrity Silhuette norveško-ameriškega ladjarja Celebrity Cruises. Na krovu ladje se bo lahko pripeljalo blizu 3000 potnikov, v Kopru pa bo pristala šestkrat.

Podobno število potnikov bo lahko pripeljala tudi 290 metrov dolga Crown Princess v floti ladjarja Princess Cruises, ki bo v Kopru pristala dvakrat.

Največ, kar 13 obiskov bo imela ladja Thomson Majesty ladjarja Thomson Cruises, na kateri se bo lahko pripeljalo okrog 1500 potnikov.

O tem, kako se bo koprsko potniško pristanišče razvijalo v prihodnje, ni za zdaj dorečenega še nič novega. Mestna občina Koper si po besedah Tolje želi, da postane Koper domača luka za manjše ladjarje in t.i. interport pristanišče z možnostjo vkrcanja novih potnikov med samim križarjenjem.

A kot dodaja, občina pri zagotavljanju potrebne infrastrukture nima večje besede. Z Luke Koper, v domeni katere je tudi pomorski potniški terminal, so za STA pojasnili, da letos na terminalu ni predvidenih večjih investicij.