Slovenija

Zbrali 2000 toplih obrokov, za lačne otroke v Celju

STA/ M.V,
23. 3. 2013, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V dobrodelni akciji Celjski otroci ne bodo lačni, ki je potekala v organizaciji časopisa Celjan in aktiva ravnateljev celjski osnovnih šol, je bilo zbranih za 2017 toplih dnevnih obrokov za socialno ogrožene otroke. V Celju je namreč še vedno 12 otrok brez toplega obroka. Od začetka marca pa do konca leta bodo zdaj deležni toplega obroka.

Tumblr

Kot je povedal urednik Celjana Nejc Mihelak, jih je k akciji spodbudilo dejstvo, da so starši danes v hudih finančnih stiskah, šolsko kosilo pa je za marsikoga edini topel obrok v celem dnevu. Konec lanskega leta, ko so začeli z akcijo, so bile razmere zaskrbljujoče, število staršev, ki niso zmogli plačevati položnic, se je ponekod celo podvojilo. Do marca letos pa so se razmere nekako uredile.

Vodja aktiva celjskih ravnateljev Martin Grosek z Osnovne šole Ljubečna je dejal, da je spremenjena zakonodaja od 1. februarja omogočila subvencionirano malico dosti več učencem kot prej, kar 57 odstotkov celjskih učencev dobiva to subvencijo in to je zaskrbljujoč odraz razmer v družbi.

Povsem drugače je s kosili, torej s toplimi obroki, ki jih dobi le dobrih 10 odstotkov celjskih učencev. "Tudi Mestna občina Celje je občutljiva na tiste, ki potrebujejo pomoč. Čeprav je situacija bistveno boljša, določene socialne stiske ostajajo in tem bomo lahko pomagali," pravi Grosek.

Z denarjem, ki so ga zbrali v akciji, bodo lahko pomagali tistim družinam in otrokom, ki so na robu med priznano subvencijo in ostalimi stiskami. "Prehrana namreč ni edina stiska, teh je še več. Akcija je zelo dobrodošla, številke se iz meseca v mesec spreminjajo. Topel obrok, o katerem smo v preteklih mesecih veliko govorili, je pomemben za odraščajoče otroke," meni ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko.

Ravnatelji so pred dnevi skupaj pregledali razmere po šolah in določili način razdeljevanja denarja. Da bo denar pravično razdeljen, ga bodo razdelili glede na potrebe v posameznih šolah in ne pavšalno po številu vseh učencev na šoli.

Na tokratno akcijo pa so se prvi odzvali celjski rokometaši, sledili so jim tudi številne organizacije in podjetja, ter seveda občani, ki so pomagali po svojih močeh.