Slovenija

Po več kot dvajsetih letih v Trstu spet slovenski odbornik

STA
22. 3. 2013, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podjetnik Edi Kraus bo v upravi župana Roberta Cosolinija pristojen za gospodarski razvoj.

Mediaspeed

Podjetnik Kraus je peti Slovenec, ki bo zasedal mesto v tržaški mestni vladi. Imenovanje prvega slovenskega odbornika sega v leto 1965.

Ime Tržačana Krausa je povezano z delovanjem podjetja Julon v Sloveniji in italijanske družbe Aquafil, kjer je tudi član uprave, ter skrbi za dejavnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, pred časom pa je tudi vstopil v upravni svet tržaškega komunalnega podjetja AcegasAps. V preteklosti je predsedoval tudi Slovenskemu deželnemu gospodarskemu združenju, stanovski organizaciji slovenskih gospodarstvenikov v Italiji.

Kot poroča Primorski dnevnik, je župan Cosolini imenovanje Krausa za odbornika za gospodarski razvoj utemeljil z njegovimi podjetniškimi in menedžerskimi odlikami. Poudaril je tudi pomen čuta za civilno in družbeno odgovornost. Tako Cosolini kot Kraus sta poudarila težaven trenutek, ki ga doživlja tržaško gospodarstvo.

Krausovo imenovanje spada v okvir širšega preoblikovanja tržaškega občinskega odbora, v katerem je prišlo do zamenjave treh članov. Poleg Krausa sta nova odbornika še Bruno D'Agostino, ki bo skrbel za šport, in Franco Miracco, ki bo skrbel za kulturo.

Edi Kraus je peti Slovenec, ki bo zasedal mesto v tržaški mestni vladi. Imenovanje prvega slovenskega odbornika sega v leto 1965, ko je postal član občinskega odbora predstavnik Italijanske socialistične stranke (PSI) Dušan Hreščak, kar je povzročilo ostro reakcijo tržaških italijanskih desničarskih in nacionalističnih krogov. V 70. letih prejšnjega stoletja je v tržaškem mestnem odboru sedel predstavnik stranke Slovenska skupnost (SSk) Rafko Dolhar, v 80. letih pa sta bila odbornika Dario Jagodic (PSI) in Aleš Lokar (SSk). Od takrat ni bil v tržaški občinski odbor več imenovan noben Slovenec.