Slovenija

Vstajniki s protesti ne bodo odnehali

STA / S.R.
21. 3. 2013, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po imenovanju nove vlade, ki jo vodi Alenka Bratušek, so se na novo predsednico vlade in njeno ekipo odzvali v različnih organizacijah. V Mreži za neposredno demokracijo sporočajo, da vstajniki s protesti ne bodo odnehali.

Mediaspeed
Protesti naj bi se kljub novi vladi nadaljevali

V Slovenski kulturno-gospodarski zvezi pa so pohvalili izbiro ministrice brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Iz Mreže za neposredno demokracijo so sporočili, da je bil sredin shod pred parlamentom ob zaprisegi nove vlade sporočilo, da vstajniki s protesti ne bodo odnehali, dokler ne dosežejo globljih strukturnih političnih in ekonomskih sprememb, ki bodo osnova za enake možnosti vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije.

"V parlamentu še vedno ostaja večina poslancev, vključno z novo predsednico vlade, ki niso obsodili korupcije, ampak so jo z izglasovanjem strankarske zaupnice celo podprli," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da nova vlada v koalicijskem dogovoru ni upoštevala zahtev vstajnikov.

"Dialog s civilno družbo, za katero naj bi bil odgovoren državni sekretar v kabinetu predsednice vlade, še ne omogoča neposrednega vpliva državljanov na odločitve o ekonomskih in političnih prioritetah," so zapisali. V Mreži za neposredno demokracijo tako med drugim še vedno zahtevajo volitve.

Poleg tega so zapisali, da nov ekonomski program vlade ne predvideva izboljšanja socialnega položaja najbolj ogroženih prebivalk in prebivalcev, v veljavi pa po njihovih besedah med drugim ostaja zakon za uravnoteženje javnih financ.

Bratuškovi pa čestitajo in želijo uspešno delo v Slovenski kulturno-gospodarski zvezi, krovni organizaciji Slovencev v Italiji. V sporočilu za javnost so zapisali, da se zahvaljujejo za pozornost, ki jo je Bratuškova izkazala Slovencem zunaj meja z ohranitvijo mesta ministra brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Predsednik zveze Rudi Pavšič je zapisal, da sam sodi med tiste, ki so zadovoljni z izbiro Tine Komel za ministrico brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu. "Dosedanje izkušnje so mi potrdile, da imamo 'manjšinci' dodatni čut in da dobro razumemo eden drugega. Po drugi strani pa je to lahko tudi priložnost, da utrdimo sodelovanje in povezovanje med obema manjšinama v našem prostoru, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji," je pojasnil.

Pavšič je zapisal še, da je čas za skupen razmislek o nadgradnji odnosov med Slovenijo in manjšino ter da je treba bolje doreči strategijo za prihodnost. Dodal je, da je svet za manjšine pri predsedstvu vlade primerno omizje za takšno razmišljanje in načrtovanje ter zapisal, da je prepričan, da bo v kratkem priložnost za operativno srečanje.