Slovenija

Nižje kazni v aferi Čista lopata

STA
21. 3. 2013, 12.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča v zadevi Čista lopata in znižalo zaporne kazni za Ivana Zidarja, Dušana Črnigoja in Ivana Demšarja.

Mediaspeed

Sodišče jim je kazni, ki jih je prisodilo okrožno sodišče, znižalo za tri mesece. Pritožbe preostalih obsojenih so bile zavrnjene, prav tako pritožba tožilstva.

Zidarju in Črnigoju je višje sodišče zaporno kazen znižalo na leto in dva meseca zapora, Demšarju pa na devet mesecev. Sodba v zvezi s podkupovanjem na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika je z današnjim dnem postala pravnomočna.

Nespremenjene ostajajo sodbe za preostale. Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Hildi Tovšak pred letom dni prisodil leto in dva meseca zaporne kazni. Tomaž Žibert, ki je bil na Kontroli zračnega prometa Slovenije zadolžen za obravnavo ponudb gradbenikov, je bil obsojen na dve leti in šest mesecev zapora, Borut Farčnik in Srečko Gabrič pa na deset mesecev zaporne kazni.

Vsem obsojenim je sodišče naložilo tudi plačilo stranske denarne kazni, te pa z današnjo odločitvijo višjega sodišča ostajajo nespremenjene.

Okrožno sodišče je oprostilno sodbo izreklo le za Ivana Krofliča, za katerega po njihovem mnenju niso bila dokazana očitana kazniva dejanja sostorilstva pri podkupovanju. Tožilka se je na oprostilno sodbo pritožila, vendar ji višje sodišče ni ugodilo.