"Kako enostavno je danes, ko velik del bremena za izid pesmarice opravi moderen tiskalnik. Če se spomnim samega začetka, ko sem na željo poslušalcev dolgo v noč prepisovala tekste, ali jih kasneje pisala na pisalni stroj, takrat to res ni bilo enostavno. Vsem ljubiteljem Avsenikovih besedil želim veliko veselja pri prebiranju pesmarice z željo, da bi skupaj z nami praznovali naš jubilej, saj ste ga z ansamblom soustvarjali tudi vi, naši zvesti poslušalci," je zapisala Brigita Avsenik.

Mineva 60 let, odkar je Ansambel bratov Avsenik zaoral ledino v slovensko domačo glasbo in v njej uveljavil nov, svež glasbeni  izraz. Svojevrsten slog je na mah osvojil poslušalce po vsej Sloveniji, v drugih deželah Evrope in celo izven nje. Iz leta v leto se je večal tudi krog glasbenikov, ki jih je navdušil nov glasbeni stil. Doma in na tujem so ustanovili na stotine ansamblov s sedaj že klasično Avsenikovo zasedbo.

Da bi ljubiteljem Avsenikove glasbe olajšali iskanje besedil, so v Galeriji Avsenik – Hohner izdali novo pesmarico, ki združuje 100 najlepših besedil Avsenikovih skladb.

Pesmarico izdajajo v spomin dosežkom Ansambla bratov Avsenik in v želji, da bi besedila ohranila svojo pristnost in da bi mladi, ki prihajajo za nami, ljubili tiste kraje, v katerih 'murke cveto' in s ponosom zavzdihnili in zapeli 'Slovenija, od kod lepote tvoje'.

Več v današnji tiskani izdaji dnevnega časopisa SVET24.