Slovenija

Anja Kopač Mrak primerna za ministrico za delo

STA
19. 3. 2013, 17.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Matični parlamentarni odbor je kandidatko za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak ocenil kot primerno za opravljanje te funkcije.

Vlada.si

Kandidatka je v razpravi med drugim napovedala zmanjševanje brezposelnosti, obljubila pa tudi spremembe za dijake pri štipendijah in spremembe družinske zakonodaje.

Predstavitev Kopač Mrakove je na današnji seji pristojnega odbora kot ustrezno ocenilo devet članov odbora, pet članov pa je glasovalo proti.

Kopač Mrakova se je v razpravi med drugim dotaknila tudi problema brezposelnosti pri nas in napovedala znižanje prispevkov za delodajalce pri zaposlovanju mladih. Glede reševanja stanovanjske problematike mladih pa je omenila oblikovanje stanovanjskega fonda.

V zvezi s štipendijsko politiko je kandidatka obljubila, da bo poskusila narediti vse, da bodo dijaki lahko dobili nekatere popravke zakonodaje na tem področju in da se bo njihov položaj lahko izboljšal. Dokončnega odgovora glede štipendij za mladoletne dijake pa, kot pravi, danes ne more dati, saj je to stvar dialoga in zakona o uveljavljanju pravic do javnih sredstev. Bodo pa predlogi sprememb kmalu na mizi, je napovedala.

Glede študentskega dela je kandidatka za ministrico nakazala rešitev, da bi tudi študentje prispevali v skupno blagajno in da bi imeli od tega nekaj socialnih pravic.

Kopač Mrakova je na vprašanje, ali bo ostala zaposlena na ljubljanski fakulteti za družbene vede, odgovorila, da bo ključne obveznosti v naslednjih mesecih še opravila, potem pa z delom tam končala.