Slovenija

Vlada uvaja finančno policijo

STA
19. 3. 2013, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je danes sprejela predlog zakona o finančni upravi, ki združuje carinsko in davčno upravo v finančno upravo, uvaja pa tudi finančno policijo.

Mediaspeed
Andrej Šircelj, državni sekretar na finančnem ministrstvu.

Tako je na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani pojasnil državni sekretar na finančnem ministrstvu, ki opravlja tekoče posle, Andrej Šircelj.

Po Šircljevih besedah vlada zakon o finančni upravi med drugim predlaga zato, ker bo Hrvaška 1. julija postala članica EU. To bo pomenilo konec pregledov na mejnih prehodih, kar pomeni, da je smiselno združiti carinsko upravo z davčno upravo, je dejal državni sekretar.

Razlog za novo finančno upravo je tudi racionalizacija, je poudaril. V organizaciji bo zaposlenih okoli 4000 ljudi, prišlo pa bo do združevanja podpornih služb, denimo kadrovske, finančne, splošne, je naštel.

V primeru ugotovitev, da neka delovna mesta niso več potrebna, bodo zaposleni prerazporejeni na druga delovna mesta, je dodal.

Predlog zakona gre po Šircljevih navedbah v smeri racionalizacije tudi z iskanjem sinergij na področju nadzora davčnih zavezancev in izvršbe. Vlada na ta način uvaja t. i. finančno policijo. Okrepljene ekipe bodo lahko nadzorovale davčne zavezance tudi na terenu, imele pa bodo posebna pooblastila za pregon najhujših davčnih utaj.

Omenjene sinergije bodo zaposlenim omogočile učinkovitejši nadzor nad javnimi dajatvami. Poskrbeli naj bi za okoli 13 milijard evrov davčnih prihodkov.