Slovenija

Po novi anketi največ podpore SD

STA / S.R.
18. 3. 2013, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Če bi bile v nedeljo parlamentarne volitve, bi največ glasov zbrala stranka SD, kažejo rezultati najnovejše ankete Slovenski utrip, ki jo je izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici.

Mediaspeed

Skoraj polovica anketiranih podpira imenovanje Alenke Bratušek za mandatarko nove vlade. Če bi bile v nedeljo parlamentarne volitve, bi 12,9 odstotka vprašanih volilo stranko SD. Na drugem mestu je SDS z 10,7 odstotka in na tretjem PS s 3,9 odstotka podpore. Sledijo DeSUS, SLS in DL. Največji delež vprašanih (36 odstotkov) ne bi volilo nobene stranke, 18 odstotkov jih ne ve, koga bi volili, 6,6 odstotka pa jih ne bi šlo na volitve.

Po rezultatih ankete 46,8 odstotka vprašanih podpira imenovanje Alenke Bratušek za mandatarko nove vlade, le nekoliko manjši delež (43,9 odstotka) pa ne.

Tretjina sodelujočih v anketi meni, da bi bila za Slovenijo boljša možnost oblikovanje nove vlade pod vodstvom Bratuškove, 57 odstotkov pa meni, da bi bilo bolje, če bi bile takojšnje predčasne volitve.

Da bo vlada pod vodstvom Alenke Bratušek pri svojem delovanju bolj uspešna od vlade Janeza Janše, meni 37,7 odstotka anketirancev. Nekoliko manj (29,9 odstotka) je prepričanih, da bo enako uspešna, 24,7 odstotka pa jih meni, da bo manj uspešna.

Tretjina sodelujočih v anketi meni, da bo Bratuškova pri vodenju vlade delovala samostojno. Da jo bo vodila zgolj na videz, pa meni 58,9 odstotka vprašanih.

Na zaupanje Bratuškovi kot mandatarki in njeni prihodnji vladi najbolj vpliva dejstvo, da Zoran Janković kljub sumu korupcije ostaja župan Ljubljane. Najmanj pa na to vpliva sum, da je del magistrske naloge Alenke Bratušek plagiat.

Osrednja tema tokratne ankete Slovenski utrip je bila demokracija v Sloveniji. Povprečna ocena demokratičnosti Slovenije znaša 2,43. Polovici anketirancev se zdi Slovenija nedemokratična, saj so jo ocenili z najnižjima ocenama 1 ali 2. Le 12 odstotkov je odgovorilo z oceno 4 ali 5.

Med anketiranci se jih 1,4 odstotka manj strinja s stališčem, da je parlamentarna demokracija najprimernejša ureditev za Slovenijo in je treba le odpraviti njene sedanje pomanjkljivosti, kot s trditvijo, da parlamentarna demokracija ni primerna ureditev za Slovenijo in je treba iskati drugačne načine za sprejemanje odločitev.

Največ anketirancem se za demokracijo v Sloveniji zdijo nujno potrebna sodišča. Sledita možnost protestov in raznolikost medijev. Najmanj potrebni se jim zdijo politične stranke in državni svet.

Telefonsko anketo je izvedla FUDŠ v Novi Gorici med 11. in 15. marcem na vzorcu 908 polnoletnih državljanov.