Slovenija

Čista lopata pred skorajšnjim epilogom

STA
17. 3. 2013, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sojenje v zadevi Čista lopata bi lahko kmalu dobilo epilog, saj bo v torek na ljubljanskem višjem sodišču potekala javna seja, na kateri bodo obravnavali pritožbe na eno najodmevnejših sojenj zaradi podkupovanja v gradbeništvu.

Mediaspeed

Na odločitev okrožnega sodišča, ki je sedem obtoženih spoznalo za krive, enega pa oprostilo, so se pritožile vse stranke.

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je sedem obtoženih v zadevi Čista lopata spoznal za krive podkupovanja ali sprejemanja podkupnine pri pripravi in oddaji ponudb za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika. Sodišče je Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju prisodilo leto in pet mesecev zaporne kazni.

Tomaž Žibert, ki je bil na Kontroli zračnega prometa Slovenije zadolžen za obravnavo ponudb gradbenikov, je bil obsojen na dve leti in šest mesecev zapora, Ivan Demšar na leto zapora, Borut Farčnik in Srečko Gabrič pa na deset mesecev zaporne kazni. Vsem obsojenim je sodišče naložilo tudi plačilo stranske denarne kazni.

Sodni senat je oprostilno sodbo izrekel le za Ivana Krofliča, za katerega po njegovem mnenju niso bila dokazana očitana kazniva dejanja sostorilstva pri podkupovanju, vendar pa se je tožilstvo pritožilo na oprostilno sodbo.

V ospredju afere je bilo po mnenju tožilstva predvsem dogovarjanje o ponujenih cenah za izgradnjo kontrolnega stolpa, dogovarjanja pa naj bi potekala med Zidarjem in Črnigojem ter Zidarjem in njegovim podrejenim glede ugodne poslovne priložnosti, ki naj bi se obetala ob popravku ponudbe za gradnjo letališkega stolpa.

Zidar in Črnigoj naj bi se dogovarjala za nagrado Žibertu, ta pa naj bi zahteval, da se v popravljeni ponudbi kot podizvajalec električnih napeljal navede njegov svak. Žibert naj bi v zameno obljubil, da bo strokovna komisija naročniku javnega naročila kot najugodnejšo ponudbo svetovala partnersko družbo SCT in Primorja. Enako naj bi Žibert v zameno za denar obljubil tudi Vegradu.

Sojenje osmerici zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010, afera pa je v javnost prišla februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v kateri so pridržali vse vpletene, vsi razen Črnigoja, ki se je zaradi funkcije državnega svetnika skliceval na imuniteto, pa so noč prebili v zaporu.

Prvostopenjsko sodišče je sodbo izreklo konec lanskega marca, obramba pa je že med potekom leto in pol trajajočega sojenja napovedovala pritožbo na višje sodišče, saj sodni senat okrožnega sodišča ni upošteval njihove zahteve po izločitvi dokaznega gradiva, predvsem telefonskih prisluhov. Ti so bili po mnenju obrambe pridobljeni na nezakonit način in bi zato morali biti izločeni.

Afera je s položaja spodnesla tedanjega direktorja Kontrole zračnega prometa Slovenije Srečka Janšo. Ta je 20. februarja 2008 s položaja odstopil po pozivu takratnega ministra za promet Radovana Žerjava, potem ko so Žiberta priprli kot enega izmed osumljenih korupcije pri oddaji naročila za gradnjo kontrolnega stolpa.

Omenjena zadeva pa ni edini sodni proces, ki poteka proti trem nekdanjim vodilnim v omenjenih gradbenih podjetjih. Zidar, Tovšakova in Črnigoj so obtoženi v več kazenskih zadevah, Tovšakova pa je zaradi suma ponovitve kaznivega dejanja tudi priprta.