Slovenija

Dan odprtih vrat Centra za Downov sindrom

STA / J.P.
16. 3. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Center za Downov sindrom danes pripravlja dan odprtih vrat. Ob tem opozarjajo, da niso deležni finančne pomoči države, kar ogroža njihovo nadaljnje delovanje.

planet47.si

planet47.si

Na današnjem dnevu odprtih vrat bodo v vasici Koštabona v koprskem zaledju, med 11. in 16. uro, predstavili programe, ki jih izvajajo, osrednji dogodek dneva pa bo predstava, ki jo bodo pripravili odrasli z Downovim sindromom. Med drugim bodo spregovorili tudi o zastavljeni poti centra, njegovi vlogi v družbi ter samem financiranju centra, so sporočili iz Društva za Downov sindrom - Planet 47.

Center v Koštaboni je inkluzivno naravnan, kar pomeni, da se otroci z Downovim sindromom učijo skupaj z otroki brez težav. Center se nahaja v idealnem okolju sredi narave, ima dovolj kapacitet za spanje in skupni prostor. Za izvajanje programov pa bi v letošnjem letu potrebovali finančno pomoč za izvajanje programov.

Letos jim je Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS (Fiho), kot navajajo, namreč odklonila financiranje z obrazložitvijo, da bi morali biti invalidska organizacija. Na odločitev fundacije so se sicer pritožili, saj otroci z Downovim sindromom in njihovi starši nimajo statusa invalida. Kot so še zapisali v centru, pogovori o možnosti financiranja še potekajo.

Center za Downov sindrom, Planet 47 je inkluzivno naravnan, kar pomeni, da se otroci z Downovim sindromom učijo skupaj z otroci brez težav. Center je v idealnem okolju, v naravi, ima dovolj kapacitet za spanje in čudovit skupni prostor, le v letošnjem letu bi rabili finančno pomoč, za izvajanje programov.
Če želite postati donator dejavnosti društva, lahko nakažete na račun humanitarnega društva za Downov sindrom, Planet47: IBAN SI56 0313 5100 0622 449, SKB Banka d.d. (se lahko uveljavlja kot davčna olajšava, DŠ: 53658302)

V centru sicer izvajajo tri različne redne programe. Program Samostojen sem 1 je namenjen večjim otrokom v obdobju pubertete. Pri tem se posvečajo naprednemu razvoju funkcije v smislu odkrivanja kompetenc in s tem v zvezi tudi poklicnih oziroma delovnih možnosti in sposobnosti.

V programu Samostojen sem 2 najstniki preživljajo čas v centru sami, brez staršev. Je nekakšen iniciacijski tečaj, kakor taborniki, za posebne potrebe. Program Leonardo da Vinci special pa je izobraževalni program, znotraj katerega poskušajo odkriti posebne talente pri otroku z downovim sindromom in mu jih tudi s pomočjo ustreznih mentorjev pomagajo razvijati.

21. marec je svetovni dan Downovega sindroma.