Slovenija

Tuje tiskovne agencije o Sloveniji

STA / J.P.
15. 3. 2013, 22.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tuje tiskovne agencije so poročale predvsem o mandatarki za novo slovensko vlado Alenki Bratušek in odhajajočem premieru Janezu Janši.

Reuters

Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala, da je mandatarka za sestavo nove slovenske vlade Alenka Bratušek v četrtek zvečer za Televizijo Slovenija potrdila, da je v parlament vložila seznam ministrov, med katerimi je pet kandidatov za ministre in ministrice iz njene stranke Pozitivne Slovenije. Parlament bo o vladi predvidoma glasoval prihodnjo sredo.

Avstrijska tiskovna agencija APA je poročala, da bo nova slovenska vlada mandatarke Alenke Bratušek, sestavljena iz 13 ministrov, najverjetneje v parlamentu potrjena prihodnjo sredo. Hkrati pa agencija opozarja, da bi lahko za napete odnose v koaliciji poskrbel finančni minister.

Srbska tiskovna agencija Tanjug in Hina sta poročali, da po poročanju slovenskih medijev mandatarka Alenka Bratušek s seznamom ministrov za bodočo slovensko vlado ni izpolnila pričakovanj, da bo zbrala sposobno ekipo, ki bi državo lahko popeljala iz krize. Časnik Delo navaja, da je od njene obljube, da bodo v vladi dominirali strokovnjaki, ostalo zelo malo. Kandidati so namreč v večini karierni politiki, predsedniki strank ali zastopniki v parlamentu. Medijem je še posebej zanimivo dejstvo, da se do zadnjega trenutka ni vedelo, koga bo Bratuškova predlagala za finančnega ministra.

Hina je poročala tudi, da je odhajajoči slovenski premier Janez Janša v pogovoru za slovenski tednik Družina ocenil, da je njegova vlada v trinajstih mesecih opravila najtežji del poti za izhod države iz krize. Sporočil je tudi, da kljub vsem pritiskom in aferam, ki so mu bile podtaknjene, ostaja v politiki.

Tanjug je poročal o tem, da podatki državnega statističnega urada kažejo, da je povprečna mesečna neto plača v Sloveniji januarja znašala 998,18 evra, kar je 0,2 odstotka manj kot mesec pred tem in 0,5 odstotka več kot v januarju 2012. Povprečna mesečna bruto plača za januar 2013 pa je znašala 1523,80 evra in je bila v primerjavi z decembrom nižja za 0,7 odstotka.

APA je poročala, da bo usnjarsko podjetje Boxmark Leather konec marca zaprlo proizvodnjo v Radljah ob Dravi, to pa bo najbolj občutilo 150 delavcev, ki bodo tako ostali brez dela. Kot je pojasnil direktor Boxmarka Marjan Trobiš, je zaprtje proizvodnje posledica zmanjšanja naročil v evropski avtomobilski industriji.