Slovenija

Pahor za guvernerja Banke Slovenija predlaga Boštjana Jazbeca

STA/ P.R.
15. 3. 2013, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ta naj bi imel v DZ veliko podporo.

Mediaspeed

Boštjan Jazbec je višji svetovalec pri Mednarodnem denarnem skladu ter izredni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti. Svojo odločitev je predsednik republike Borut Pahor utemeljil z dvema razlogoma: Jazbec po njegovem prepričanju izpolnjuje visoka strokovna merila in izkušnje za uspešno opravljanje te funkcije, poleg tega pa je v pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da uživa izjemno veliko podporo.

To po Pahorjevih besedah omogoča Jazbecu izvolitev s široko podporo in potrebno avtoriteto pri opravljanju njegove naloge.

Podporo so mu namreč napovedali v poslanskih skupinah PS, SDS, DL, SLS, NSi in poslanca narodnih skupnosti. V SD in DeSUS se medtem o imenu javno še niso želeli izreči in bodo počakali na predstavitev. V vsakem primeru pa Jazbec očitno uživa podporo, ki bistveno presega potrebnih 46 glasov.

V skladu z dogovorom in prakso, ki jo je uvedel že s kandidaturo za varuhinjo človekovih pravic, je Pahor vodje poslanskih skupin prosil, da po njihovi oceni in potrebi Jazbeca povabijo na razgovor v poslansko skupino, da se z njim in njegovim programom dela seznanijo tudi ostale poslanke in poslanci.

Šele nato bo predsednik republike v DZ poslal uradni predlog. To bo storil najpozneje do 2. aprila.

Za novega guvernerja Banke Slovenije, ki bo na tem položaju sredi julija nasledil Marka Kranjca, sta bila poleg Jazbeca predlagana še dosedanji viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Janez Fabijan ter redni profesor na ljubljanski pravni fakulteti Franjo Štiblar.