Slovenija

Največ podpore ima nestrankarski kandidat

STA
15. 3. 2013, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Favorit za županski položaj v Mariboru ostaja nestrankarski Andrej Fištravec. Najnovejša javnomnenjska raziskava časnika Večer mu kaže 27 odstotkov podpore.

Fistra.si
Andreju Fištravcu podpora raste

Med tistimi, ki pravijo, da bodo v nedeljo zagotovo šli na volišča, bi ga podprla skoraj polovica. Tako bi lahko zmagal v prvem krogu, sicer se bo pomeril s kandidatom SD Matevžem Frangežem.

Fištravca, ki iz tedna v teden beleži višjo volilno podporo, je v anketi, ki jo je danes objavil Večer, podprlo 27,3 odstotka vprašanih. Prejšnji teden so mu napovedovali 25 odstotkov glasov.

Na drugem mestu je kandidat SD Frangež, ki pa mu podpora po tej anketi sodeč pada. Tokrat ga je podprlo 12,9 odstotka, pred tednom dni dobrih 17 odstotkov.

Na tretjem mestu ostaja kandidat SLS Milan Mikl s 5,7 odstotka podpore, medtem ko ga je prejšnji teden podpiralo le slabe tri odstotke vprašanih.

Kandidatka SDS Andreja Špernjak je še vedno na četrtem mestu s 4,3 odstotka glasov in tudi njej podpora raste. Na petem mestu pa je kandidat Liste za Maribor Andrej Ketiš z nespremenjenima dvema odstotkoma glasov.

Sledijo Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičnost in razvoj), Monika Piberl (Glas žensk Slovenije), Folko Puconja (SNS), Avgust Heričko (NSi) in Milan Razdevšek (LDS), ki imajo od 1,4 do 0,2 odstotka podpore.

Delež neopredeljenih se ni bistveno spremenil in znaša dobrih 44 odstotkov. Slabih 60 odstotkov vprašanih je dejalo, da bodo na volitve zagotovo šli. Med temi bi jih 48,7 odstotka glasovalo za Fištravca, 23 odstotkov za Frangeža, 10,3 odstotka za Mikla in 7,7 odstotka za Špernjakovo.

Raziskavo javnega mnenja je izvajalo podjetje RM Plus 12. in 13. marca. Anketirali so 700 naključno izbranih polnoletnih oseb iz Mestne občine Maribor.