Slovenija

Lahko zamenjate gume

STA / S.R.
15. 3. 2013, 08.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na cestah se z današnjim dnem končuje letošnja zimska sezona. Vendar je zimska oprema na cestah obvezna tudi pred 15. novembrom in po 15. marcu, če razmere tako narekujejo.

Roadmagazine

Zaradi četrtkovega sneženja tako previdnost ne bo odveč, nove snežne padavine pa v prihodnjih dneh niso napovedane. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca, v zimskih razmerah tudi zunaj tega obdobja.

Zimske razmere nastopijo, ko se sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo ali poledenelo. Vozniku, ki nima ustrezne opreme, grozi denarna kazen v višini 120 evrov, če onemogoča promet, pa kazen znaša 500 evrov in pet kazenskih točk.

Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige. Struktura zimskih pnevmatik namreč ohranja pnevmatiko pri nizkih temperaturah dovolj elastično in ji zagotavlja boljši oprijem kot pri letnih pnevmatikah.