Slovenija

Gantar začasno prevzel DeSUS

STA
14. 3. 2013, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je po pooblastilu predsednika Karla Erjavca začasno prevzel vodenje DeSUS.

Mediaspeed
Tomaž Gantar začasno prevzema DeSUS

Gantar edini izhod iz sedanjega položaja vidi v tem, da "se tisti, ki so se trudili, da stranka ne bi bila enotna, umaknejo". Če se to ne bo zgodilo, je najverjetnejši scenarij izstop dela vodstva stranke in njene poslanske skupine iz DeSUS.

Gantar med tistimi, ki vnašajo razdor v stranko, vidi vse tiste, ki so se trudili, da bi prišlo do izrednega kongresa stranke, ki je bil pred kratkim. Ti se morajo po njegovih besedah umakniti in uvideti, da takšen način dela škoduje stranki.

Slednje lahko po Gantarjevih besedah naredijo tako, da svet ponovi glasovanje o predsednici sveta Meti Vesel Valentinčič ali pa se odloči za drugačno rešitev. "O samem načinu se mora odločit sam svet, se bo pa treba odločiti za eno pot, po kateri bo hodila stranka," je pred sejo izvršnega odbora DeSUS, ki pravkar poteka, dejal Gantar. Gantar je sicer od volilnega kongresa podpredsednik stranke.

Če bo Vesel Valentinčičeva ostala predsednica sveta DeSUS, je po besedah začasnega vodje stranke najverjetnejši scenarij ta, da bosta Erjavec in strankina poslanska skupina kolektivno izstopila iz stranke in šla naprej po samostojni poti, enako pa namerava ravnati tudi sam. Umik predsednice sveta Gantar vidi tudi kot garancijo, da bodo "lahko dobro in nemoteno delali tudi v koaliciji".

Na izvršnem odboru namerava sicer Gantar člane seznaniti z nastalim položajem in pismom, ki ga je napisal Erjavec, nato "pa bomo videli, do kakšnih sklepov bomo prišli".

Seje se udeležuje tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki je ocenil, da gre tokrat za enotnost stranke, ob tem pa povedal, da poslanska skupina stoji za Erjavcem. "V kolikor enotnosti ne bo, tudi nas zraven več ne bo," je dodal.

Še pred sejo izvršnega odbora stranke se je v DZ sestala tudi poslanska skupina DeSUS. Po sestanku je Jurša ponovil, da zahtevajo enotnost DeSUS, slednjo pa lahko zagotovijo le tako, da so na pomembnih funkcijah v stranki ljudje, ki podpirajo program Karla Erjavca. Spomnil je, da je Erjavec na nedavnem kongresu stranke prejel večinsko podporo delegatov, zato bi "pričakovali, da ostali njegovemu programu sledijo".

Razplet zgodbe je po oceni Jurše odvisen od organov stranke, zlasti izvršnega odbora, pa tudi od sveta stranke. Kot je pojasnil, je odvisno, kakšnega kandidata bodo predlagali člani sveta iz severozahodnega dela Slovenije za predsednika tega organa. Če ga bodo predlagali, se vse to lahko zelo hitro odvije. Če pa se bodo zadeve zaostrovale, je naslednji korak odhod predsednika Erjavca in poslanske skupine, je opozoril.

Dogajanje v DeSUS za koalicijo, ki je v sredo pozno zvečer podpisala koalicijsko pogodbo, po mnenju Jurše pomeni še večjo trdnost. Poslanci DeSUS so namreč enotni in podpirajo oba predlagana ministra, zato bodo trden člen v koaliciji.

Izvršni odbor DeSUS namreč obravnava napoved predsednika stranke Erjavca, da do nadaljnjega v stranki opravlja le še tekoče posle. Odločil se je namreč, da bo izstopil iz DeSUS, če ne bodo zamenjali novoizvoljene predsednice sveta DeSUS Mete Vesel Valentinčič. Slednja zadeve danes ni želela komentirati. Kot je dejala, po vse jasno po seji izvršnega odbora.

Svet je Valentinčičevo na tajnih volitvah za svojo predsednico imenoval v torek na ustanovni seji. Zanjo je po podatkih iz stranke glasovalo 31 članov, za njeno protikandidatko Jelko Kolmanič pa 26.