Slovenija

Janša in Milanović podpisala memorandum o LB

STA
11. 3. 2013, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premiera Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Zoran Milanović, sta danes na Mokricah podpisala memorandum glede reševanja vprašanja nekdanje Ljubljanske banke v okviru nasledstva.

Mediaspeed

Janša je po podpisu dejal, da memorandum rešuje še zadnje odprto vprašanje, ki je stalo na poti ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe k EU.

Premier Janša, ki opravlja tekoče posle, in Milanović sta podpisala memorandum v angleškem jeziku. V dokumentu sta državi zapisali, da bosta vprašanje prenesenih deviznih vlog poiskali na podlagi sporazuma o nasledstvu, in sicer priloge C tega sporazuma, ki določa, da naslednice nekdanje Jugoslavije vprašanje jamstva federacije za stare hranilne vloge rešijo na pogajanjih pod okriljem Banke za mednarodne poravnave (Bis).

Zavezali sta se, da bosta čim prej našli celovito rešitev tega vprašanja, zato bosta aktivno pristopili k nadaljevanju pogajanj pod okriljem Bis. Do končne rešitve bo Zagreb zagotovil mirovanje vseh sodnih postopkov, ki potekajo glede prenesenih vlog v imenu vlade na hrvaških sodiščih, kot tudi, da ne bodo sproženi novi.

Slovenska vlada pa se v memorandumu zavezuje, da bo nemudoma v državnem zboru sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU, s ciljem, da se ratifikacija izvede čim prej.