Slovenija

Nadaljevanje pogovorov o koaliciji

STA
11. 3. 2013, 07.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V teh dneh je pričakovati razplet na političnem parketu in konec ugibanj, ali bo mandatarki Alenki Bratušek uspelo sestaviti vlado.

Mediaspeed

Do vključno četrtka mora predložiti listo kandidatov za ministre, zato bo verjetno tudi današnji dan izkoristila za pogajanja o kadrih in programu vlade. Odločilna bo sicer sreda, ko bo o vstopu v vlado odločala DL.

Vodje strank morebitne nove koalicije so glavne programske usmeritve za zaprtimi vrati uskladili že minulo sredo. A podrobnosti in kadrovski razrezi v morebitni novi vladi niso še povsem jasni, zato se bodo pogovori najverjetneje nadaljevali še vsaj do srede.

Sredi minulega tedna je sicer kazalo, da so stranke že blizu parafiranja koalicijske pogodbe, a je petkovo dogajanje vneslo dvom v njihovo usklajenost.

Prvak DL Gregor Virant je namreč pojasnil, da obljube za vstop DL v koalicijo ni ter da bo dokončna odločitev v rokah članov sveta, zato do sredine seje sveta DL ne bo "ničesar podpisoval". V javnosti so se tako že pojavila ugibanja, ali bi bila mogoča koalicija brez DL. Ugibanja je še podkrepil sestanek treh vodij potencialnih partneric, Bratuškove, predsednika SD Igorja Lukšiča in prvaka DeSUS Karla Erjavca, ki so se v petek sestali brez Viranta.

Nekateri ugibajo, da bi lahko bila vzrok za nesoglasja tudi neusklajenost pri delitvi resorjev. Odprto ostaja vprašanje resornega umeščanja področja energetike in zlasti, kdo bo vodil ministrstvo za infrastrukturo in prostor. PS vseskozi poudarja zagon infrastrukturnih investicij, a ta resor naj bi si v novi vladi želela DL.

Kaj se bo v sredo zgodilo na seji sveta te stranke, je precej težko predvideti, saj naj bi se v stranki oblikovali dve struji - ena okoli Viranta, druga okoli podpredsednika Janeza Šušteršiča, ki pa vstopu v to vlado ni naklonjen.

DeSUS bo sicer o vstopu v vlado odločal v torek, PS sredi tedna. Konferenca SD se je za vlado že odločila, o podpori koalicijski pogodbi pa bo v sredo odločalo še predsedstvo stranke.