Slovenija

Trije protestniki pridržani

STA / S.R.
9. 3. 2013, 21.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Del protestnikov, ki so se zbrali na t. i. četrti vseslovenski ljudski vstaji, pred policijsko postajo na Trdinovi zahteva izpustitev pridržanih protestnikov.

Facebook

Trije protestniki namreč ostajajo v pridržanju vse do prenehanja razlogov za ukrep, je pojasnila policija. Policijsko postajo so zavarovali policisti, prišli so tudi policisti na konjih.

Protestniki so med drugim vzklikali tudi, da so oni narod in "policija povsod, pravice nikjer". Zahtevali so "poveljnika", počila je tudi petarda, a se policija na provokacijo ni odzvala.

Policija je namreč zaradi kršenja javnega reda in miru pridržala tri protestnike in sporočila, da jih bo izpustila, ko jih bo popisala. Kasneje so prek Twitterja sporočili, da je ena oseba metala barvo v objekte, drugi dve sta poskusili policistom preprečiti prijetje osebe. Protestnike pa so pozvali naj ne kršijo javnega reda in miru in upoštevajo navodila policistov.

Po tem, ko je policija pridržala protestnike, so nekateri množico pozvali, naj se prestavi pred policijsko postajo in zahteva prekinitev kriminalizacije protestov. Prav tako so protestniki množično klicali na številko 113, medtem pa jih je policija pozivala, naj tega ne počnejo, saj zasedajo linijo za nujne primere. Policisti naj bi vzeli osebno izkaznico tudi Sandri Bašič Hrvatin, ki je nato pozvala k državljanski nepokorščini.

Že pred tem so enega protestnika pridržali, ker je s seboj prinesel vile. Policija pa je preko Twitterja sporočila, da so nekateri protestniki med pohodom po mestu v stavbe metali balone z barvo.

Protestnikom na Trdinovi so se pridružile tudi članice ženskega pevskega zbora Kombinat. Organizatorji Protestivala pa so se odločili, da se bodo "kulturno" borili dalje in do konca izvedli glasbeni in kulturni program, ki so si ga zamislili. Tako okoli tisoč protestnikov še vedno na Kongresnem trgu spremlja nastope glasbenikov in branje zahtev.

Igralec, pesnik in dramatik Andrej Rozman Roza je med svojim nastopom med drugim dejal, da domoljubje ni sovraštvo do drugih. Od države, ki temelji na jeziku, pa da pričakuje, da poskrbi za kulturo za vse v tem jeziku.