Slovenija

Protestniki tudi pred Magistratom

STA / S.R.
9. 3. 2013, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je ob vračanju protestnikov na trg začel glasbeni in kulturni program.

Facebook

Del protestnikov je odšel tudi pred Magistrat, kjer županu Zoranu Jankoviću sporočajo "gotov si". Okoli 5000 ljudi, kolikor se jih je po oceni policije zbralo na današnji že četrti t. i. vseslovenski ljudski vstaji, se je večinoma vrnilo na Kongresni trg s pohoda po Ljubljani, na katerem so med drugim opozorili, da so državne institucije, kot so sodišča in Banka Slovenije last ljudstva, pred sodiščem pa je prvo "vseslovensko ljudsko sodišče" izvedlo proces, v katerem so obsodili tajkune, politike in druge dostojanstvenike, ki so "zavozili Slovenijo".

Precej velika množica ljudi je odšla pred ljubljansko mestno hišo, kjer z vzkliki izražajo nasprotovanje ljubljanskemu županu, in ga pozivajo k odstopu.

Nekaj deset pa jih je tudi pred parlamentom na Trgu republike, čeprav organizatorji tega v napovedi protestov niso predvideli. Policija je sicer na morebiten premik protestnikov pred parlamentom pripravljena, območje okoli poslopja je zavarovano, del trga pa, kot že pri prejšnjih protestih, ogradila. V pripravljenosti so tudi pripadniki posebnih policijskih enot. Zaradi pohoda so občasno zaprte tudi nekatere ceste v središču mesta.

Za kulturni program bo sicer tudi tokrat poskrbel Protestival. Med drugim so nastop napovedali Kombinatke z Buldogi, Fake Orchestra, Srečna Mladina, Murat & Jose, Ulice pozabe, Gušti, Zaklonišče prepeva, MI2, Jani Kovačič, Tide in Partizanski pevski zbor. Prav za današnji protest pa je nastala tudi skladba z naslovom Vstati in obstati, ki jo je Dan D zapel na odru.