Slovenija

Lažje zaposlovanje, manj pravic

P. R.
5. 3. 2013, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanci so brez glasu proti potrdili nova zakona o reformi trga dela. Med drugim poenostavlja postopke zaposlovanja za nedoločen čas, saj na drugi strani omejuje sklepanje pogodb za določen čas in agencijsko delo.

Podjetja bodo tako lahko zaposlovala do največ 25 odstotkov agencijskih delavcev. Tisti s pogodbami za določen čas bodo upravičeni do odpravnine, delodajalec pa bo kot »zavarovanje« za njihovo morebitno brezposelnost plačeval petkrat višji prispevek.

Med čakanjem na delo bodo delavci odslej prejemali le še do 80- odstotno nadomestilo in ne več 100- odstotno. 

Reforma uvaja tudi začasna dela za upokojence, znižuje odpravnine in skrajšuje odpovedne roke. Plačan odmor za malico in dodatek na delovno dobo ostajata, sistem plačevanja potnih stroškov pa se spreminja. Sprememba kraja bivanja namreč ne bo več avtomatično vplivala na zvišanje prevoza na delo.

Čeprav je reforma pred poslance romala usklajena s socialnimi partnerji, slednji z njo niso popolnoma zadovoljni. Minister za delo Andrej Vizjak pa je prepričan, da prinaša manjše razlike na trgu dela, večje zaposlovanje in večjo konkurenčnost gospodarstva.