Slovenija

Mikl pomagal pri zaposlitvi hčerke

STA / S.R.
5. 3. 2013, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborski podžupan Milan Mikl, je na petkovem Večerovem soočenju prostodušno priznal, da je posredoval pri zaposlitvi hčerke v medobčinskem redarstvu.

To je zmotilo sindikat zaposlenih na mestni občini Maribor, kjer pravijo, da morajo za vse veljati enaka merila. Mikl je na soočenju v Narodnem domu na vprašanje moderatorja soočenja, ali bo zaradi tega prevzel odgovornost, odvrnil, da je na to ponosen, saj hčerke ni nikomur vsiljeval. Sicer pa mora zdaj prav zaradi tega, ker je njegova hči, zdaj delati 150 in ne le 100-odstotno. Ob tem se je tudi vprašal, ali bi kdor koli drug ravnal kako drugače.

Prvi sindikalist na mariborski mestni občini Goran Rajić je za današnji Dnevnik dejal, da morajo za vse zaposlene v javni upravi obstajati enaka pravila, pravice in možnosti, neodvisno od tega, kako se pišejo, kdo je njihov oče ali kateri interesni povezavi pripadajo.

"Vsako odstopanje od tega načela je nedopustno in zavržno dejanje, ki pomeni vsaj zlorabo položaja in pooblastil, če ne celo neposredne kršitve predpisov. Podobnih primerov je na občini še najmanj 60," je Rajić dejal za Dnevnik.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije se za omenjeni časnik niso želeli posebej opredeljevati do tega primera, saj je po njihovem dovolj poveden sam po sebi na splošno kakor tudi z vidika kršitve zakonov. Ob tem so opozorili, da sta klientelizem in nepotizem pereč problem v slovenski družbi, saj se komisija s takšnimi primeri pogosto srečuje tudi v okviru nasprotja interesov.

"Gre za resno korupcijsko tveganje, ki povečuje možnosti pripadnikov določenih klik na račun drugih članov družbe, naj gre za zaposlitvene možnosti ali možnosti poslovnega udejstvovanja," so za Dnevnik povedali na komisiji in izpostavili, da so svoje mnenje glede posameznih ravnanj funkcionarjev Mestne občine Maribor predstavili že lani v zvezi z zadevo Farmadent.

Komisija je takrat ugotovila, da ravnanja zdaj že nekdanjega župana Franca Kanglerja predstavljajo ponavljajočo se in sistematično uporabo oziroma zlorabo javne funkcije, pooblastil ter drugih pristojnosti v nasprotju z zakonom in pravno dopustnimi cilji, zaradi česar je svoje ugotovitve posredovala tudi pristojnemu tožilstvu.