Slovenija

Ministrstvo za kulturo bo zopet samostojno

STA / R. S.
4. 3. 2013, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odbor DZ za pravosodje je pripravil predlog novele zakona o vladi, ki vrača samostojno ministrstvo za kulturo, tožilstvo pa znova vključuje pod pristojnost pravosodnega ministrstva.

Jani Möderndorfer je v imenu poslancev PS, ki so predlog novele vložili v zakonodajni postopek, dejal, da se po predlogu področje kulture izloča iz dozdajšnjega ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, tako da bo ministrstvo za kulturo znova samostojno ministrstvo.
Ostaja tudi minister brez listnice, zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu tako ne bodo pripojili ministrstvu za kulturo, kot je bilo predvideno sprva.
Ministrstvo za notranje zadeve se bo po sprejetem dopolnilu imenovalo ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, dozdajšnje ministrstvo za pravosodje in javno upravo pa bo le ministrstvo za pravosodje. Bo pa pod pristojnost pravosodnega ministrstva znova sodilo tožilstvo, je pojasnil Möderndorfer. Dozdajšnje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo po novem ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Gre le za novo poimenovanje, medtem ko ministrstvo že zdaj pokriva tudi področje enakih možnosti, je dejal Möderndorfer.

Na seji so sprejeli tudi dopolnilo, po katerem bo v kabinetu predsednika vlade imenovan državni sekretar, pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud. Bodoča vlada želi povečati vključenost civilne družbe v procese vladnega odločanja, je pojasnil Möderndorfer.