Slovenija

Bratuškova danes z DeSUS-om

STA
4. 3. 2013, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pogovori potencialnih koalicijskih partneric o sestavi nove vlade se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh. Že danes se bo mandatarka Alenka Bratušek sešla z vodstvom in pogajalci stranke DeSUS.

Odbor DZ za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo pa bo medtem po skrajšanem postopku obravnaval predlog novele zakona o vladi.

Bratuškova je sicer pogajanja z vodji potencialnih partneric začela že v četrtek pri stranki DL, jih nadaljevala v petek pri SD, danes pa se bo sešla še s pogajalci stranke DeSUS.

Na petkovem kongresu so delegati stranke Karlu Erjavcu dodelil še en predsedniški mandat, izvršni odbor pa je takoj nato oblikoval pogajalsko skupino za koalicijske pogovore. V njej bodo po predlogu Erjavca poleg njega še vodja poslanske skupine Franc Jurša, minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Tomaž Gantar, Jani Kavtičnik in eden od članov izvršnega odbora DeSUS.

Predsednik DeSUS je po petkovem kongresu izrazil prepričanje, da se bo vlada oblikovala. Meni namreč, da se bodo tudi različna stališča glede slabe banke in državnega holdinga dala uskladiti.

Pričakovati je sicer, da se bodo PS, SD, DL in DeSUS kmalu uskladile vsaj o novem razrezu ministrstev, saj bo bo odbor DZ za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo po skrajšanem postopku danes obravnaval predlog novele zakona o vladi.

Predlog je Pozitivna Slovenija v parlamentarno proceduro sicer vložila že pred dnevi, ta pa predvideva, da bi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu pripojili ministrstvu za kulturo. V stranki so za STA pojasnili, da urad ostaja takšen, kakršen je, ne bo pa imel v vladi ministra brez listnice. Kam bo urad organizacijsko sodil, pa se bodo še odločili. Tudi mandatarka Alenka Bratušek je za slovensko radijsko oddajo v Argentini zanikala, da bi nastajajoča koalicija razmišljala o ukinitvi urada.