Slovenija

Tina Maze zmagala v smuku v Garmischu

STA / A.M.
2. 3. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tina Maze niz vrhunskih uvrstitev nadaljuje tudi po Schladmingu in svetovnem prvenstvu. Mazejeva je zmagala na smuku v Garmisch-Partenkirchnu.

Z zmago je dosegla še dva mejnika. Presegla je rekordnih 2000 točk, osvojenih v eni sezoni svetovnega pokala Avstrijca Hermanna Maierja, ter v eni sezoni zmagala v prav vseh disciplinah.
Slovenski uspeh je dopolnila Ilka Štuhec, ki je za Mazejevo zaostala 1,23 sekunde ter je z desetim mestom osvojila svoj letošnji najboljši dosežek na smukih ter drugi smukaški izid v karieri. Tretja Slovenka Vanja Brodnik pa je za malenkost zgrešila smukaške točke, z zaostankom 3,33 sekunde je zasedla 32. mesto med 40 uvrščenimi. Razplet tekme je dodobra skrojila spremenljiva vidljivost. S startno številko 26 je presenetila Američanka Laurenne Ross, ki je za Mazejevo zaostala 39 stotink sekunde ter se zavihtela na drugo mesto. Tretja je bila Nemka Maria Höfl-Riesch (+0,50).

Korošica je z vrhunskima nastopoma v Garmischu, v petek je bila druga v superveleslalomu, osvojila tudi rekordne 20. stopničke v eni sezoni, pred njo sta mejnik osvojili Hanni Wenzel iz Liechtensteina in Švedinja Pernilla Wiberg, ki sta jih zbrali po 18. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Črnjanka prednost pred zasledovalkami še povečala na 1054 točk, zdaj ima 2024 točk; drugouvrščena Höfl-Riescheva ima na svojem računu 970 točk. Mazejeva ima tako že 20 uvrstitev na stopničke v eni sezoni, v tej sezoni svetovnega pokala pa je že devetič stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra ter desetič v sezoni, upoštevajoč še svetovno prvenstvo v Schladmingu. Devetindvajsetletna Črnjanka se je z zmago v smuku pridružila Marcu Girardelliju, Petri Kronberger in Janici Kostelić z zmagami v vseh disciplinah v eni sezoni.

Maierjev rekord 2000 osvojenih točk v sezoni 1999/2000 bo Mazejeva lahko še izboljšala, saj je do konca sezone na sporedu še osem tekem. Prva priložnost bo že v nedeljo, ko bo v Garmischu na sporedu še en superveleslalom, predzadnji v sezoni, in na katerem bo Črnjanka branila prednost 65 točk pred Američanko Julio Mancuso.

V ženski konkurenci je Američanka Lindsey Vonn, ki je zaradi poškodbe že predčasno končala sezono, lani v svetovnem pokalu osvojila 1980 točk, ta dosežek je Mazejeva danes več kot izboljšala.

Mazejeva si je predčasno zagotovila že veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter mali kristalni globus za zmago v posebnem veleslalomskem seštevku. Le korak je oddaljena od smukaškega globusa. Od poškodovane Vonnove (340 točk), vodilne v smukaškem seštevku, zaostaja le še eno točko. Mazejeva (339) je v vodstvu tudi v superveleslalomskem seštevku, v slalomskem seštevku pa je na drugem mestu. Dobila je tudi seštevek superkombinacije, vendar pa v tej disciplini več ne podeljujejo malih kristalnih globusov.

##IMAGE-21275##