Slovenija

Na Ljubljanski borzi kljub padcu Janševe vlade uspešen

STA
1. 3. 2013, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Trgovanje na Ljubljanski borzi se je kljub političnim pretresom - DZ je vladi Janeza Janše v sredo izglasoval konstruktivno nezaupnico - ta teden končalo z rastjo. Med blue chipi so najvišjo rast zabeležile delnice Zavarovalnice Triglav in Nove Kreditne banke Maribor. V poslovnem svetu pomembnejših novic ni bilo.

Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je današnje trgovanje sklenil pri 628,64 točke, kar je 2,64 odstotka več kot prejšnji petek. Promet je ta teden skupaj s svežnji dosegel okoli 5,6 milijona evrov. Vroče politično dogajanje na Ljubljansko borzo torej ni vplivalo negativno, je za STA danes povedal Jure Rozman iz borznoposredniške družbe GBD.

"Ta teden smo bili na Ljubljanski borzi priča ravno obratni zgodbi kot minuli teden. V prvi kotaciji namreč skoraj ni bilo delnice, katere vrednost bi se znižala. Na prvi pogled bi pričakovali, da bodo vlagatelji zaradi izglasovane konstruktivne nezaupnice vladi reagirali ravno obratno, očitno pa je bila menjava oblasti za vlagatelje pričakovan scenarij," je povedal.

Trgovanje je v prvih dveh mesecih letos sicer za odtenek bolj živahno. "V primerjavi z enakim obdobjem lani se je promet povečal za 38 odstotkov, smo pa priča precejšnjemu nihanju tečajev delnic in indeksa SBI TOP. Njegova vrednost se trenutno giblje okoli tiste z začetka leta," je pojasnil sogovornik.

Ljubljanska borza je ta teden sicer sporočila, da se zanimanje mednarodnih vlagateljev za delnice slovenskih družb še stopnjuje. "Njihov delež v prometu z delnicami prve kotacije, ki pred letom 2010 nikoli ni presegel 30 odstotkov, je v letih 2011 in 2012 dosegel skoraj 50 odstotkov prometa," je navedel Rozman.

Med blue chipi so najvišjo rast ta teden zabeležile delnice Zavarovalnice Triglav; njihov zaključni tečaj se je zvišal za 8,50 odstotka na 16,60 evra. Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec je v pogovoru za Finance razkril, da razmišljajo o nakupu največje zavarovalnice na Hrvaškem Croatia Osiguranje.

Precejšnjo rast so zabeležile tudi delnice Nove Kreditne banke Maribor (+7,49 odstotka na 1,42 evra), sledile pa so še delnice Petrola (+4,81 odstotka na 220,10 evra), Telekoma Slovenije (+3,92 odstotka na 86,25 evra) in Gorenja (+3,86 odstotka na 4,30 evra).

Delničarji Petrola bodo na skupščini 4. aprila odločali o uporabi 20,62 milijona evrov bilančnega dobička. Po predlogu uprave bi za izplačilo dividend namenili 17,52 milijona evrov oz. 8,50 evra bruto na delnico. "Lani je ta znesek znašal 8,25 evra. Pri trenutnem borznem tečaju to pomeni skoraj 3,9-odstotno dividendno donosnost," je povedal Rozman.

Skupina Telekom Slovenije je ta teden objavila poslovne rezultate. V letu 2012 je ustvarila 793,1 milijona evrov poslovnih prihodkov oz. 3,8 odstotka manj kot leto prej. Dobiček iz poslovanja je bil za slab milijon manjši in je dosegel 62,3 milijona evrov, čisti dobiček pa se je povečal za 28 odstotkov oz. za 9,5 milijona evrov na 43,5 milijona evrov.

Iz Gorenja pa je ta teden prišla novica, da so z investicijsko družbo CoBe Capital sklenili pogodbo o odprodaji proizvodnih podjetij Gorenje Kuhinje in Gorenje Notranja oprema ter tako izstopili iz segmenta proizvodnje pohištva. Novi lastnik bo nadaljeval s proizvodnjo pohištva na lokacijah v Mariboru, Velenju in Nazarjah.

Tečaj najbolj prodajanih delnic Ljubljanske borze, delnic Krke, se na tedenski ravni ni spremenil in je ostal pri 52 evrih, delnice Mercatorja pa so se pocenile za 0,84 odstotka na 118 evrov.

Med preostalimi delnicami v prvi kotaciji so se podražile še delnice Luke Koper (+6,63 odstotka na 8,85 evra) in Intereurope (+0,14 odstotka na 0,701 evra), medtem ko so se delnice Pozavarovalnice Sava pocenile za 0,66 odstotka na 7,50 evra.

Ta teden so odmevale tudi spremembe predlagane klasifikacije naložb Slovenskega državnega holdinga. Med drugim sta državni naložbi v Krko in Luko Koper zdaj uvrščeni med strateške naložbe, medtem ko je vlada omenjeni naložbi sprva uvrstila med portfeljske oziroma pomembne, kar je povzročilo precej razburjenja.

Omeniti velja tudi, da so družbe v skupini Mercator z 38 bankami kreditodajalkami sklenile predpogajalni sporazum, ki je osnova za dogovarjanje o dolgoročni strukturi financiranja skupine Mercator. V skladu s sporazumom, ki je začel veljati v torek, je Mercator do 30. junija dobil moratorij na izplačilo glavnic posojil.