Slovenija

Bratuškova z SD-jem o ključnih prioritetah vlade

STA / S.R.
1. 3. 2013, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mandatarka Alenka Bratušek je pogajanja za sestavo vlade v DZ danes nadaljevala s pogajalsko ekipo SD. Predsednik SD Igor Lukšič ocenjuje, da pogajanja potekajo zelo dobro.

Kot je pojasnil za STA, so orisali ključne prioritete nove vlade, ki bi bile pravzaprav osnutek za koalicijsko pogodbo. O podrobnostih ukrepov pa se še niso dogovorili.

Bratuškova tudi po današnjih pogajanjih molči. Po Lukšičevih besedah so se dogovorili, da ne bodo pisali "kakšnih obširnih besedil, temveč samo prioritete" glede tistih točk, ki jih potencialne partnerice lahko skupaj izpeljejo v dobro Slovenije. Po njegovem mnenju gredo v pravo smer.

Kot je pojasnil, gre pravzaprav za osnutek koalicijske pogodbe, za ključne prioritete za čas, za katerega menijo, da bi si ga vzeli do predčasnih volitev.

Opredelili so se, da bodo šli v drugo smer, kot je delala vlada Janeza Janše, "v nov zagon za gospodarstvo", je pojasnil predsednik SD. Dogovorjeni so, da nadaljujejo "s protikorupcijskim delovanjem" in povrnejo ljudem "zaupanje v pravičnost ter poštenost vlade".

O teh prioritetah so se, tako Lukšič, pogovarjali že predsedniki potencialnih partneric, obravnaval jih je tudi kolegij predsednika SD. "S tem nimamo večjih težav," je pojasnil. Ko bodo te prioritete dokončno dogovorjene z vsemi potencialnimi koalicijskimi strankami, jih bo mandatarka predstavila, pripravljena besedila pa bodo morala skozi sito organov strank. Pri SD bo pripravljene predloge obravnavalo predsedstvo in konferenca stranke.

O podrobnostih oz. konkretnih zadevah se še niso dogovarjali, denimo glede morebitnega dviga DDV ali glede mase za plače v javnem sektorju. "To bo v zaključku pogajanj, ko bodo sodelovali tudi kandidati za ministre," je pojasnil Lukšič. Kandidati za ministre bodo namreč lahko po njegovih besedah predstavili svoje predloge in mnenje o tem, kaj je lahko naredijo v enem letu. Lukšiča se sicer v javnosti najpogosteje omenja kot morebitnega kandidata za šolskega ministra. Vendar o vprašanju mase plač v javnem sektorju, torej tudi v šolstvu, se bodo pogovarjali, "ko bo čas za to", je dejal.

Glede kandidatov za ministre stranke sicer še molčijo, prav tako glede natančnega razreza ministrskih mest po strankah. Tudi o tem, ali bodo v vladi sedeli predsedniki koalicijskih strank, se bodo po Lukšičevih besedah odločali na koncu pogajanj. Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer danes dejal, da mandatarka želi, da predsedniki strank sodelujejo v vladi.

Prioritete vlade oz. osnutek koalicijske pogodbe pa bodo morale stranke vsekakor uskladiti pred 14. marcem, ocenjuje prvak SD.

Da bi se osnutek koalicijske pogodbe pojavil v javnosti že ta konec tedna oz. v prihodnjih dneh, pa po Lukšičevem mnenju ne bi bilo dobro.

V četrtek dopoldne so vodje potencialnih partneric - PS, SD, DL in DeSUS - dogovorili za potek pogajanj. Kmalu za tem, v četrtek popoldne, se je Bratuškova s svojo ožjo ekipo sestala s pogajalsko ekipo DL, vendar so sestanek zapustili brez izjav. Pričakovati je, da se bo mandatarka v prihodnjih dneh ločeno sestala še z DeSUS, ki bo na današnjem kongresu stranke imenoval pogajalsko skupino.