Slovenija

Pahor s hrvaškim predsednikom o ratifikaciji pristopne pogodbe

STA / R. S.
1. 3. 2013, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se bo v soboto v Salzburgu udeležil skupščine Evropske akademije znanosti in umetnosti, na kateri bosta s hrvaškim predsednikom postala zaščitnika te ustanove. Ob robu dogodka bosta govorila tudi o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU.

To bo njuno prvo srečanje, odkar je bil Pahor decembra lani izvoljen za predsednika republike. Predsednika bosta po pričakovanjih govorila o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU v državnem zboru in reševanju vprašanja nekdanje Ljubljanske banke.
Slovenija je edina članica EU, ki še ni začela postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe, uradna Ljubljana pa ratifikacijo pogojuje z rešitvijo vprašanja LB.
Pahor je sredi februarja po srečanju s predsedniki parlamentarnih strank dejal, da bodo vse stranke podprle ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, ko bo sklenjen dogovor o vprašanju LB.

Pahor sicer vseskozi odločno podpira ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, Josipović pa je v zadnjem času večkrat izrazil upanje, da bo do te prišlo pravočasno. Vstop Hrvaške v EU je predviden s 1. julijem letos.